Belföld

Elítélték a fiatal soproni gyilkosokat

A soproni lőtéren történt gyilkosság ügyét tárgyalták pénteken: jogerősen 20-20 év, valamint 13 év fegyházat szabtak ki a három elkövetőre.

Jogerősen a törvényben kiszabható maximális, húszéves fegyházbüntetéssel sújtotta a két évvel ezelőtt a soproni Anger-réti lőtéren elkövetett kettős gyilkosság helyszínén lövöldöző mindkét fiatalt pénteken a Győri Ítélőtábla.

Kovács Tamás tanácsa 11-ről 13 évre emelte a cselekmény idején kint őrködő, korábban velük együtt rablásokat, lopásokat elkövető társuk fegyházbüntetését.

Koruk miatt nem kaphatnak többet

A bíró elmondta, hogy az új büntető törvénykönyv a korábbi 20 helyett 25 évben maximálta halmazati büntetés esetén a határozott idejű szabadságvesztés tartamát, de mivel a tett elkövetése idején egyik vádlott sem töltötte be huszadik életévét, az ügyészség nem kezdeményezhetett súlyosbítást kettejük esetében.

Ilyen fiatal elkövetőkről “a társadalom nem mond le”, ugyanakkor úgy látta a bíróság, hogy ennél rövidebb szabadságvesztés nem alkalmas a törvényi célok elérésére. Hozzátette: mindhármuk esetében az új Btk. rendelkezéseit alkalmazták; emiatt egyes cselekményeik minősítése változott, de a több emberen, társtettesként elkövetett emberölésé – amelyben őrködő társuk bűnsegéd volt – nem.

Korábban is raboltak

Két évvel hosszabb elzárást szabott ki ugyanakkor a bíróság a harmadik férfi esetében, akire a középmértékhez közelítő, azaz az első fokon kiszabottnál súlyosabb börtönt kért az ügyész. Ezzel kapcsolatban Kovács Tamás megjegyezte: semmi nem indokolja, hogy a törvényi minimumnál alig valamivel hosszabb legyen a rá kiszabott büntetés, és a súlyosbítás mellett szólt az ítélet belső arányosságának megtartása is.

A bíró megjegyezte: a mindkét áldozatra tüzelő Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás mindent beismert, magára is terhelő vallomást tett az eljárásban, míg a felbujtó Végelbauer Roland – aki akkor kezdett lőni, amikor társa fegyverének tára kiürült – mindvégig hárította a felelősséget. Utóbbit ismerte az első áldozat, a lőtér vezetője, így nem valószerű az az állítás, hogy fedetlen arccal ment a lőtérre társával fegyvert rabolni, de ölni nem akart.

A lőtéri gyilkosságot megelőző két évben már lopásokat és két fegyveres rablást is végrehajtó fiatalokról szólva a bíró megemlítette, korábbi cselekményeik sem voltak súlytalanok, de a kezdeti alkalomszerűséget felváltotta olyan szervezettség, amely megteremti a bűnszövetségben elkövetés kimondásának feltételeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik