Belföld

Hogy lett a gázszerelő a 88. leggazdagabb?

Szabó Rebeka szerint ki kell derülnie, hogyan lett Mészáros Lőrinc négy év alatt gázszerelőből az ország 88. leggazdagabb embere csaknem 7 milliárd forintos vagyonnal. A Párbeszéd Magyarországért (PM) független képviselője emlékeztetett, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló polgármester cége az utóbbi években számos közbeszerzést nyert el és állami földbérletekhez is hozzájutott Fejér megyében.

A PM politikusa emlékeztetett, hogy a polgármestereknek kötelező minden évben vagyonnyilatkozatot készíteniük, de közzétételük nem automatikus, a felcsúti polgármesteri hivatal pedig újságírói megkeresésre elutasította Mészáros Lőrinc nyilatkozatának kiadását. Ezután a székesfehérvári járásbíróság – egy közelmúltbeli törvénymódosításra hivatkozva – ugyanezt tette, mondván, az újságírók igényüket nem indokolták meg kellőképpen.

Szabó Rebeka arra szólította fel Mészáros Lőrincet, ne bújjon a bírósági döntés mögé, mert ha becsületesen szerezte vagyonát, példája másoknak is okulásul szolgálhat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Simon-ügy is bizonyította, milyen fontos szerepe lehet a törvénytelenségek feltárásában a vagyonnyilatkozatnak. Az Együtt-PM helyi csoportja tüntetést szervez a hétvégére, ezzel próbálják rávenni a polgármestert a vagyonnyilatkozat közzétételére, de jogi lépéseket is mérlegelnek, és az említett bírósági döntés is megfellebbezhető.

Mint korábban megírtuk, a Narancsbőr című könyv szerzője szerint Felcsút mára eljutott oda, hogy „mindenkinek egy kézből lehet és kell is ennie”. A kéz Mészáros Lőrincé. Ferenczi Krisztina a Magyar Narancsnak azt mondta, tizenöt éve jár Felcsútra, ahol a környék messze legnagyobb foglalkoztatója Mészáros. A falu rengeteget változott, néhány pontján az újságíró sokszor azt érzi, hogy szinte pofán vágja a gazdagság, de ebből a hétköznapi ember nem profitál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik