Belföld

Újra áll a bál Esztergomban

A polgármester visszavonta költségvetési előterjesztését a testület csütörtök esti ülésén, mert a Fidesz-KDNP-frakció nem szavazta meg, hogy alkalmanként egymillió forintos keretösszeg felhasználásáról szabadon dönthessen.

Tétényi Éva (független) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint azért vonta vissza az előterjesztést, mert a Fidesz-KDNP-frakció kérése ellenére fenntartotta álláspontját, hogy egyedül semmiben ne dönthessen.

Steindl Balázs frakcióvezető az MTI-nek elmondta, azt kérték a polgármestertől, hogy a pénzügyi és tulajdonosi bizottságnak egyetértési joga legyen a keret felhasználásáról. Korábban megegyeztek Tétényi Évával, hogy a város 1,2 milliárdos kötvényéből felszabaduló pénzt tegyék félre, továbbá minden feladatra jusson forrás, azaz ne legyen nullás sor a költségvetésben.

Steindl Balázs szerint a polgármester az ülésen ultimátumként jelentette be, ha nem kapja meg a keretet, nem szavaztat a költségvetésről. A frakcióvezető úgy vélte, jó kompromisszum lehetett volna a mostani költségvetés, mert az állami adósságátvállalás után a városban négy éve megállt fejlődés indulhatott volna újra.

A polgármester tájékoztatása szerint az ülés lezárását követően kaptak hírt arról, hogy az államkincstár a költségvetés feltöltésének határidejét 10 nappal meghosszabbította, ezért a  törvényes működés érdekében március 13-án rendkívüli testületi ülést tartanak a költségvetés elfogadásra.

Kivonultak

A képviselő-testületi ülés csütörtök esti zárt üléséről kivonult a Fidesz-KDNP frakció, így a testület nem tudott dönteni egy polgármesteri vétó miatt újratárgyalt ügyben, amely óriásplakátok tulajdonjogát érintette. Tétényi Éva elmondta, hogy a zárt tárgyalás miatt az ügyről nem árulhat el több információt, azonban az ismert, hogy a kérdést korábban szintén zárt ülésen tárgyalták.

Akkor az ülés végén a polgármester a nyilvánosság előtt ismertette, hogy a testület jóváhagyásával a városgazdálkodási feladatokat ellátó Strigonium Zrt. több mint két tucat óriásplakátot eladna a Teomo Kft-nek. A Teomo Kft. tulajdonosa a cégnyilvántartás szerint Meggyes Tamás jelenlegi felesége, aki a polgármesteri hivatalban korábban osztályvezető volt.

A polgármester vétója miatt a testületnek kötelező volt a kérdést ismét tárgyalnia, azonban most a szavazás előtt maguk az előterjesztők, a Fidesz-KDNP-frakció egy része vonult ki a teremből, így azt többé nem kell napirendre tűzni.
Az MTI-nek a frakció vezetője az ügyet nem kívánta kommentálni. Meggyes Tamás elmondta, a városban 130 óriásplakát van, az ügylet 27-et érintett volna.

“A kivonulással a frakció elmenekült a döntés elől” – tette hozzá a volt polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik