Belföld

Jobban szeretjük az EU-t

A közösségi átlagnál többen vannak jó véleménnyel az unióról Magyarországon.

Javult az Európai Unió megítélése az elmúlt időszakhoz képest Magyarországon, a magyar közvélemény az uniós átlagnál jóval inkább bízik mind az uniós intézményekben – derült ki az Eurobarométer Magyarországra vonatkozó legfrissebb nemzeti jelentéséből.

Átlag feletti a magyar támogatás

A dokumentumban hangsúlyozzák: az EU-ról alkotott általános kép a gazdasági válság utáni kedvezőtlen trendet követően összességében inkább kedvezően alakul. A magyar válaszadók az uniós átlaghoz képest valamivel többen gondolkodnak kedvezően az EU egészéről: 35 százalékuk, szemben az EU-átlag 31 százalékával.

A felmérés szerint a polgárok Európa-szerte hasonlóan ítélik meg az EU szerepét: elsősorban a gazdaság élénkítését és az életszínvonal emelését várják az Európai Uniótól.

A magyarországi válaszadók nagyrészt az uniós átlagnak megfelelően ítélik meg azt is, hogy mi köszönhető leginkább az Európai Uniónak: az uniós polgárok, a szolgáltatások és az áruk szabad mozgása, továbbá a tagállamok közötti béke.

A Európai Unióval, illetve az uniós intézményekkel kapcsolatos állampolgári bizalom vizsgálatából kiderül: a magyar válaszadók valamennyi intézményben jelentős mértékben, akár 15-19 százalékponttal jobban bíznak az uniós átlagnál. Ennek megfelelően alakul magával az Európai Unióval kapcsolatos bizalom is: ez 16 százalékponttal áll az EU-átlag felett. A magyarok 47 százaléka inkább bízik az uniós intézményekben, az uniós átlag 31 százalék.

Az Európai Bizottsággal kapcsolatos bizalmi index Magyarországon az elmúlt fél évben 5 százalékponttal csökkent ugyan, de ez az eredmény még így is jóval meghaladja az uniós átlagot. A magyarországi érték a közép-európai régiót tekintve is az egyik legmagasabb (Magyarországon 50 százalék ez az arány, míg az uniós átlag mindössze 35 százalék). Ehhez hasonlóan miközben az Európai Parlamentbe vetett bizalom kis mértékben csökkent, még mindig az uniós átlag felett áll, és a régióhoz viszonyítva is magas.

Jó a helyzet, jó az irány?

A jelentés szerint a magyarok 37 százaléka jónak tartja az unió gazdasági helyzetét, szemben a 28 százalékos uniós átlaggal.

A magyarok az EU-átlagnál nagyobb mértékben gondolják úgy, hogy az EU helyes irányba halad a gazdasági válság leküzdéséért: a magyarok 27 százaléka az EU gazdasági helyzetének a javulására számít a következő 12 hónapban, az uniós átlag 21 százalék.

A magyarok több mint négyötöde úgy látja, hogy a pénzügyi és gazdasági válság miatt a tagállamok szorosabb együttműködésre kényszerülnek, többségük pedig egyetért azzal, hogy az Európai Unió inkább szorosabb államközi szövetséggé fejlődjön. Az unió válaszadóinak átlagához viszonyítva a magyarok igazságosabb és erősebb Európai Uniót szeretnének.

A magyar válaszadók alapvetően kedvezően viszonyulnak az uniós polgársághoz. Az Európai Unió legfontosabb közösségépítő erejének az európai történelmet, gazdaságot és kultúrát tartják, az európai értékeket – az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletét – azonban kevésbé gondolják meghatározónak.

Uniós és regionális összehasonlításban a felmérés szerint a magyarok kevésbé tájékozódnak idegen nyelven, kevesebb kapcsolatuk van más országokban, és a társulás gyakorlati vívmányait is kevésbé veszik igénybe – olvasható az Eurobarometer jelentésében.

A felmérést 2013. november 12. és 17. között végezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik