Belföld

Baloghék mennek Táncsicsék ellen április 6-án

Szerda óta tudjuk: 31 országos listát jelentettek be, ennyi pártszövetség szerepel majd a szavazólapon. Igény volna: a bizonytalanság is sohasem látott mértékű, a közvéleménykutatók szerint a szavazók kb. harmada, mintegy két és félmillió ember nem tudja, hogy hová húzza be az ikszet áprilisban.

Nem mondhatni, hogy a hivatalos menü véglegessé válása nagyban megkönnyítené a dolgukat, a nagyágyúk és az ismerős kicsik mellett túl sok az új alakulat. Ráadásul szerepelnek közöttük szép számmal a Júdeai Népfrontra, a Júdea Népe Frontra, illetve a Júdeai Nemzeti Frontra emlékeztető szervezetek is, csak Elit Öngyilkos Alakulata nincs egyiknek sem – utolsó információink szerint. Pénzük viszont van bőven: legkevesebb 149 millió forint vissza nem térítendő közpénzt ér egy országos lista, plusz jelöltenként egymilliót, valamivel szigorúbb elszámolásban.

Ha Ön netán nem kezdett el azonnal utánanézni, hogy kik is ezek az érdekes figurák, akkor most már hagyja a csudába, segítünk!

1 – HATÁRON TÚLI MAGYAROK PÁRTJA

A többek között Vukoszávlyev Szlobodán Petár és Gyurkó-Batyi Bence fémjelezte Határon Túli Magyarok Pártjáról azt kell tudni, hogy a „Szavazz magadra” szlogennel nyomul, valamint, hogy szenzációs honlapja van: 1996-ban megőrültünk volna egy ilyen pazar és ízléses oldalért. A mozgó animgifeket picit hiányoljuk, csakúgy, mint a párt elnökét, Egri Pétert az országos listáról.

2 – MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT

Az MCP a Roma Polgárjogi Mozgalom-alapító Horváth Aladár pártja; nekik sokkal menőbb a weboldaluk, csak egyelőre tartalom nincs rajta, bár a webmester email-címét kisebb kutatómunka után megleltük. Közben ugyanitt a site-on meghallgattuk az Ando Drom Zöld az Erdő című dalát, tök jó szám.

3 – A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT

Ezt a formációt régóta ismerjük, így nem nevezhető klasszikus minipártnak. A hitelkárosultakat képviselő Kásler Árpád vezeti a mozgalom pártot; (talán még a szövetség szót is érdemes lett volna odabiggyeszteni a végére a biztonság kedvéért); az ő weboldaluk információs oldaluk egy rockhimnusz és a Szent Korona-tannal kapcsolatos érdekességek miatt érdemel említést. A párt arcának saját site-ja viszont bőven kínál izgalmakat: van programja, kampányfilmje és még a jelöltek listája is látható, érdekesség, hogy egy olyan ingyenes felületen, amelynek tetején az oldal megtekintésekor épp a CitiBank 41,7 százalékos THM-es hitelkártyájának hirdetése volt látható.

4 – MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT

A Magyar Cselekvő Párt eddig a legprofesszionálisabb szereplő a velük kapcsolatos mindennemű információ eltitkolásában. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásában olvasható 25 jelöltjük közül 6 (hat!) Balogh vezetéknevűt találtunk (továbbá két Agócsot, két Tóthot és két Bereczet), ha ők nem kizárólag névrokonok, akkor ez egy igazi szép családi/baráti vállalkozás.

5 – SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI

A Seres Mária és szövetségesei nevű párt, avagy az SMS a fentebb említettekhez képest információs Kánaánt biztosít az érdeklődőknek – hiába, ők nem ma kezdték, így a minipárt kifejezést sem aggathatjuk rájuk. A vérprofesszionális site mellett van Facebook-oldaluk, Twitter-felületük (igaz, hogy 2011-ben csiripeltek utoljára) és saját YouTube-csatornájuk (bár egyelőre egyetlen videó sem szerepel benne). A 47 éves, négygyermekes anyuka által vezetett országos listán 121 név szerepel.

6 – JÓLÉT ÉS SZABADSÁG DEMOKRATA KÖZÖSSÉG

Oh yes – ó igen! Fogják majd mondani a szavazók, ha ránk gondolnak, és már húzzák is befele az ikszet a nevünk mellé – okoskodtak az MDF romjain alakult párt alapítói, akik rájöttek, hogy a szabadság mit sem ér jólét nélkül. Minderre legnagyobb hősük, Antall József hibáit elemezve jöttek rá, s egészen Ciceróig nyúltak vissza a megoldásért. Programjukban igyekeznek mindenkinek megígérni azt, amit kapni szeretne: csökkenő munkanélküliség, jobb egészségügy, és oktatás, tehetséggondozás és zöld energia, satöbbi. A Makay Zsolt vezette szervezetnek eddig leginkább Bokros Lajos vegzálásával sikerült fehívni magára a figyelmet. Kampányguruik a választásra azt találták ki, hogy a párt adja vissza a népnek az állami támogatást, de persze nem csak úgy, hogy szétszórják a milliókat az utcán. A fiatalokat ájfón nyereményekkel kecsegtetik, amennyiben minden nap JESZ – MDF kitűzős szelfikkel bombázzák a Facebook profiljukat: nem kérnek többet napi 4-5 fotónál fejenként. A felnőttebbeknek meg konkrétan készpénzt adnak: 20-40 ezer forintot, ha teleragasztgatják autóikat pártos matricákkal. Inkább mint, hogy a multi-reklámcégeknek adják.

7 – MAGYAR DEMOKRATIKUS UNIÓ

„Mindenki a maga szintjén mosolyogjon” – mondja a párt, bármit is jelentsen ez. A megfejtéshez segítséget adhat egy a hitvallásból orvul kiragadott mondat: „A Demokratikus Unió Párt nem támogatja, de nem is üldözi a másságot, de tagadja és fellép a faji, vallási, vagy egyéb pozitív és negatív diszkriminációval szemben.” Érdekesség, hogy a párt szerint minden családnak össze kellene költöznie a nagyival, mert ők minimum három generációt szeretnek egy családban, amelyben mindenkinek meg van a maga feladata (és valószínűleg mindenki a maga szintjén mosolyog). További érdekesség, hogy a jogállam alapjának a Tízparancsolatot tartják, és tartották már akkor is, amikor az elnök Urbán-Szabó László ellen – egy csalódott vállalkozó feljelentése nyomán – csalás miatt indult eljárás tavaly novemberben. A Blikk akkori kutatása szerint az elnököt már a kétezres évek elején is megvádolták csalással.

8 – MAGYAR MUNKÁSPÁRT

Thürmer Gyula Munkáspártját, az emeszempé szellemi örökösét mindenki ismeri. A szélsőbalos, marxista-leninista-kommunista, vöröscsillagos alakulat hosszú évek óta bazírozik a kádárkori pörköltszaftos nosztalgiára, kevés sikerrel. De hát mit várjunk egy kommunista párttól, amelyik húsz év alatt nem bírta felfedezni az egyetlen, még napjainkban is bárhol eladható kommunista terméket: Che Guevarát?

9 – ÚJ MAGYARORSZÁG PÁRT

A tavaly alakult köszegi szervezet, élén az MSZP 2006-os polgármesterjelöltjével, Táncsics Péterrel a cukiság szerepére tör a politikai húsdarálóban. Weblapjukon, Facebook oldalukon mindenki megtalálja azt, ami a szívéhez közel áll – a kiskutyáktól a mini-nagymagyarországig. Azt állítják, reálisak, egyszerűek és tárgyilagosak, s a problémák megoldását is ebből a szemszögből nézik. Céljaik, hogy senki se szemeteljen, meg pazaroljon, de mindenki mindenről kérjen számlát. Ők is fontosnak tartják megemlíteni, hogy nem plakátolnak, meg szórólapoznak (még jó, hiszen az szemetelés), hanem meglepikkel készülnek a kampányra. Utolsó Facebook-bejegyzésük szövege maga a tömény szupercukiság: „Kedves új nevünk sok-sok vidéki városban, ahol karavánunk zenélt, főzött, fórumozott: A Spongyabobos Párt”.

10 – Új Dimenzió Párt

Nem a negyedik dimenzió létezésében hívő elméleti fizikusok érdekvédelmi szervezetéről van szó, hanem az Új Magyarország Párt ikertestvéréről. Az Új Dimenziót az Új Magyarország székhelyén alapították; és van egy harmadik pártjuk is: a Mindenki Pártja. A vezetők szerint azért jegyeztettek be több pártot, hogy ha az egyiket – másikat elmeszelné a bíróság, akkor is legyen mivel indulni a választáson – írta a Heti Válasz cikkére hivatkozva a 444. Mivel a háromból két párt is listát tudott állítani, meg lehet kettővel szorozni a Táncsicséknak járó állami támogatás összegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik