Belföld

400 milliárd a főbb adónemekből a Dél-Alföldön

Jó évet zártak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-alföldi egységei 2013-ban: a régióban nettó 400 milliárd forint folyt be a főbb adónemekből, a vám- és pénzügyőr szakág 29,6 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, míg a bűnügyi igazgatóság 4,1 milliárd forint vagyont vont el az elkövetőktől.

Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a 400 milliárd forintos nettó bevétel 64,5 százaléka társadalombiztosítási bevétel, 26,4 százaléka személyi jövedelemadó, 5,1 százaléka társasági adó, 4 százaléka pedig általános forgalmi adó.

A régióban 244,7 ezer gazdasági tevékenységet végző adózót tartottak nyilván, ami 1,1 százalékkal haladta meg az előző évit. Az adóalanyok 54,7 százaléka adószámos magánszemély, az egyéni vállalkozók aránya 21,1, a társas vállalkozásoké 24,2 százalék.

Az eva hatálya alá tartozók köre 32,9 százalékkal csökkent az előző évhez képest. 2013 év végére az újdonságnak számító kiva – kisvállalati adó – hatálya alá 468 gazdálkodó szervezet jelentkezett be, a kis adózó vállalkozások tételes adója 8484-en választották.

A Dél-Alföldön tavaly valamivel több mint 27 ezer ellenőrzés során 55,4 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg. A kivetett ellenőrzési szankció összege meghaladta a 42,4 milliárd forintot, 80,2 százalékkal több volt, mint az előző évben. A végrehajtásra átadott ügyek száma meghaladta a 105 ezret, összege pedig 90,6 milliárd forint.

A különböző eljárások eredményeképp 35,4 milliárd forint végrehajtási bevétel folyt be, 5,1 százalékkal több a 2012. évinél.

Online pénztárgépek – kiemelt figyelem

2014-ben kiemelten figyelemmel kísérik az online pénztárgépek működését és a világhálón elérhető adatok hasznosítását. Emellett az ellenőrzések fókuszában lesznek a “cégtemetők”, de lesznek vagyonosodási vizsgálatok, melyek a vállalkozók mellett a családtagokra is kiterjednek majd – mondta a főigazgató.

Márkus András, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának főigazgatója elmondta: a szakágnak tavaly 29,6 milliárd forint bevétele volt. Ebből a legtöbbet az import áfa jelentette, ami 18,7 milliárd forintot hozott. A régióban összesen 24 874 vámkezelés történt, és 9 ezerrel nőtt a kereskedelmi árunyilatkozatok száma, amelyből csaknem 68 ezret kezeltek.

Jövedéki szakterületen több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek, 1 milliárd forint bírságot szabtak ki. A fémtörvény alapján végzett ellenőrzések során 28 tonna fémet foglaltak le. A kábítószer-felderítésekben 415 kilogramm tudatmódosítót foglaltak le.

A trafiktörvény megsértése kapcsán több mint 30 esetben szabtak ki bírságot, 94 millió forint értékben. Összesen több mint 10 ezer szabálysértést derítettek fel, 9900 vámszabálysértés volt. A felderített 561 bűncselekmény nagy része csempészet volt, de jelentős mértékű volt a fuvarozási engedélyekhez kapcsolódó visszaélés is.

Török Árpád, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi igazgatója elmondta: tavaly az igazgatóság területén 925 nyomozást rendeltek el. Az elkövetési érték meghaladta a 8,5 milliárd forintot, de a felderített bűncselekményekkel okozott kár majdnem fele megtérült.

A pénzügyi nyomozók tavaly lefoglalással, biztosítási intézkedéssel, valamint az ügyfelek önkéntes megtérítéssel 4,1 milliárd forint értékű vagyont vontak el az elkövetőktől. Tavaly a költségvetés sérelmére bűncselekmények voltak a leggyakoribbak, az esetek 60 százalékában nyomoztak ennek kapcsán. Ezt követte a csődbűncselekmény, a szellemi tulajdont sértő bűncselekmények, végül a számvitel rendjének megsértése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik