Belföld

Kikelt Hoffmann ellen az ismert matektanár

Az ország egyik legismertebb matematikatanára nekifutott a hamarosan induló minősítési eljáráshoz szükséges teszteknek. Gyorsan besokallt.

Én is kitöltöttem a szakértői kérdőív első részét. Elképesztő. Persze tudom, hogy egy-egy ilyen teszt összeállítása külön tudomány. De azt is tudom, hogy a kérdések összeállításánál maximálisan figyelembe veszik a megkérdezettek kulturáltsági szintjét, végzettségét, stb. Több kérdés oly megalázóan debilnek tűnt, hogy nem is értettem, hogyan kerülhetett ide –

– kezdi Pályám bére című bejegyzését Gerőcs László, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának matematikatanára. A levelet eredetileg  a Hálózat a Tanszabadságért belső levelezőlistáján az ő beleegyezésével tették közzé a HaT blogján, a Hívatlanulon – számol be az Index.

Az ismert pedagógus azt írja, hogy a másik tesztet már nem is fogja kitölteni, mert lassan-lassan azt veszi észre, hogy már nemcsak “ők” alázzák meg őket, hanem saját maguk is megalázzák magukat. A tesztkitöltésre akkor van szükség, ha minősítési szakértő szeretne lenni egy tanár. Aki nem tölti fel a pedagógus II. fokozatba lépés feltételéül szabott portfóliót, az pedagógus I-ben marad.

Nem Gerőcs az egyetlen tanár, aki kikelt “Hoffmann szégyenletes találmánya ellen“: több ismert tanár jelentette be február közepén, hogy bojkottálják a portfoliózást.

Gerőcs László pályája

39 éve dolgozik középiskolai tanárként. 32 éve vezetőtanár egy egyetemi gyakorlóiskolában, s ez idő alatt vagy 200 tanárjelöltet indított el a pályán. 6 osztályt vitt végig osztályfőnökként.

Tudományos kutatómunkája eredményeként kapott doktori címet 1981-ben. Több mint 50 könyvet írt (szakkönyvek, tankönyvek, feladatgyűjtemények), melyek közül nagyon sok ma is forgalomban van. Sok-sok szakcikket, melyeket nemzetközileg is jegyeztek (-nek), így megjelentek az USA-ban, Németországban, Romániában, Svájcban és természetesen idehaza is.

Országos ismertségre azzal tett szert, hogy 8 éven át heti rendszerességgel szerkesztett, vezetett oktató és tudományos ismeretterjesztő műsort az MTV-ben (ez a műsor 2000-ben a televíziós oktatóműsorok világtalálkozóján Tokióban 136 ország 168 ilyen műsora közül a középiskolai kategóriában a fődíjat nyerte el).

2000-ben a Magyar Tudományos Akadémián „Tudós tanár” díjjal tüntették ki,

2004-ben Ericsson díjat vehetett át,

2010-ben „Érdemes tankönyvszerző” díjat kapott.

Eddigi pályafutása részletezése után keserűen folytatja:

Most teszteket töltök…. Most tanár I.-ben vagyok. …Tanár I.-ben; ugyanúgy, mint az az egyébként roppant lelkes és tehetséges fiatal kollégám, aki 3 éve fejezte be egyetemi tanulmányait, és most van annak az útnak az elején, amelynek én már a végéhez közeledek.

Gerőcs még véletlenül sem szeretne tapintatlan lenni, de megkérdezné? „Kedves Rózsa! Nem szégyelli magát?” Ráadásul úgy érzi, hogy bármilyen polémia is kezdődne e kérdés kapcsán, az úgyis csak süketek párbeszédévé silányulna.

A bejegyzést egy közelmúltbeli álmának leírásával zárja le, melyben egy éjjel Balogh Zoltán csenget néhány fegyveres testőrrel, hogy elmondja neki: a minisztérium megszünteti a mostani előmeneteli eljárást. Minden pedagógus eddigi teljesítménye alapján kerül a megfelelő tanári kategóriába, és a pályakezdőknél kezdik fokozatosan alkalmazni a portfóliós szamárlétrát…… aztán ittak egy sört….

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik