Belföld

Eddig lehetett gyűjteni az aláírásokat a választásokra

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a 106 egyéni választókerületi irodánál, így az adatok ellenőrzése várhatóan nagy feladatot jelent majd az ott dolgozóknak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint vasárnap este 1100 körül volt a jelölti nyilvántartást kérők száma, ez a szám kevesebb mint egy nap alatt megközelítette a kétezret. Hétfő délutánig a kérelmezők közül 765-öt vettek nyilvántartásba az egyéni választókerületi bizottságok.

Az NVI vezetője, Pálffy Ilona korábban újságíróknak azt mondta, egy jelölt átlagosan 600-800 ajánlást ad le, az ellenőrzésükhöz egy munkatársnak nyolc órára van szüksége.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, leadták őket a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.
Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb csütörtökön veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a bejelentett, illetve nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok.

2010-ben még 750 ajánlószelvényt kellett a jelölteknek gyűjteniük az induláshoz, és 176 országgyűlési egyéni választókerületben indulhattak a jelöltek. Akkor 810 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, közülük 19 volt független, a többiek egy vagy több párt – összesen 20 jelölőszervezet – támogatásával indultak a megméretésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik