Belföld

Négy éven át hallgatott öt fideszes képviselő

Schiffer András szólalt fel a legtöbbször, majdnem ezerszer a parlamentben az elmúlt négy évben. Az LMP frakcióvezetője, hasonlóan a jobbikos Gaudi-Nagy Tamáshoz, összesen több mint három napon át beszélt. Öt fideszes képviselő viszont egyszer sem kért szót 2010 és 2014 között az Országgyűlésben.

Ők beszéltek a legtöbbször

Schiffer András a február közepén befejeződött parlamenti ciklusban 959 alkalommal beszélt, ülésnaponként átlagosan majdnem háromszor. Őt Gaudi-Nagy Tamás követi 874 felszólalással, majd az MSZP-s Gúr Nándor 851-gyel, Fónagy János, a fejlesztési tárca fideszes államtitkára 753-mal és az LMP-s Vágó Gábor 733-mal.

Utánuk az MSZP-s Göndör István, a jobbikos Z. Kárpát Dániel, a szocialista Józsa István, a fideszes Kontrát Károly belügyi államtitkár és Lamperth Mónika MSZP-s képviselő következik. Rajtuk kívül még négyen, a KDNP-s Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium államtitkára és három jobbikos politikus, Szilágyi György, Novák Előd és Volner János jegyez ötszáznál több felszólalást.

Ők pedig a leghosszabban

A leghosszabban beszélők listáját is Schiffer András vezeti 72 és fél órával, míg a tavaszi választáson már nem induló Gaudi-Nagy Tamás szinte percre pontosan három napnyi időn át beszélt. Aktivitásuk kiemelkedő: a sorban harmadik Göndör István 46 órán át szónokolt. Negyven óránál többet beszélt Józsa István szocialista frakcióvezető-helyettes, a jobbikos Nyikos László, Z. Kárpát Dániel és Novák Előd, illetve Gúr Nándor MSZP-alelnök is.

Orbán Viktor miniszterelnök négy év alatt 259-szer emelkedett szólásra, és több mint 21 órát beszélt.

Navracsics a legbeszédesebb miniszter

A miniszterek közül Navracsics Tibor, a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője szólt a legtöbbször, 256 alkalommal, összesen valamivel kevesebb mint nyolc órát. Semjén Zsolt KDNP-elnök és miniszterelnök-helyettes 21-szer kért szót, és másfél órán keresztül beszélt.

Némethné a sor végén

A kormánytagok közül a legkevesebbszer, 14-szer a képviselői mandátummal nem rendelkező Németh Lászlóné fejlesztési miniszter fejtette ki véleményét a plénum előtt. Az összes felszólalása 2012 tavaszára, a kinevezését követő első ülésszakra esett. Összesen 22 percet beszélt az Országgyűlésben, és minden esetben interpellációra vagy azonnali kérdésre válaszolt.

Az ülésterem néma leventéi

Öt képviselő nem szólalt fel az Országgyűlésben ebben a ciklusban, mindannyian fideszesek: Kubatov Gábor pártigazgató, Bíró Márk, a kormánypárt észak-magyarországi regionális igazgatója, Meggyes Tamás korábbi esztergomi polgármester, Molnár Ágnes soproni kórházigazgató, aki 2010 és 2012 között fejlesztési államtitkár volt, valamint Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik