Belföld

Új kukák, új szemétgyűjtési rendszer Vásárhelyen

Július 1-től jelentősen változik a hulladékszállítási rendszer Hódmezővásárhelyen, az országban szinte elsőként. 1 milliárdot költenek rá és azt ígérik olcsóbb lesz.

Almási István polgármester, Kovács Pál a város nonprofit, hulladékkezelést végző kft-jének vezetője és Lázár János államtitkár pénteken ismertette azt az új rendszert, mely gyökeresen megváltoztatja a vásárhelyi szemétszállítást és már jövőbemutató környezetgazdálkodási elképzeléseket valósít meg.

Mi változik?

A közel egymilliárdos beruházás során eszközbeszerzéseket végeznek. 7 hulladékot gyűjtő és tömörítő, 3 szállító és egy kommunális feladatokra képes gépet vásárolnak, mely a nonprofit kft tulajdona lesz. A gyűjtőautókat chip-olvasóval szerelik fel. Ehhez informatikai rendszert is építenek.

A begyűjtött hulladék válogatására, aprítására és rostálására is gépeket vásárolnak. Összesen 24 ezer darab új 240 literes kukát szereznek be. A családi házas övezetekben ez ingatlanonként 2-2 db edényt jelent majd. Egyikben a szelektíven gyűjtött hulladékot, másikban a lebomló zöldhulladékot kell elhelyezni.

Az eddig hagyományos 120 literes kukák is megmaradnak, azokat hetente ürítik majd. Az új kukákat csak kéthetente, de ingyen viszik el. A két új, nagyobb szelektív kuka azt eredményezi, a környezettudatos és gondos ingatlantulajdonos hagyományos kukája lényegesen kevesebbszer telik meg, így sokkal kevesebbet fog fizetni mint eddig, emelte ki Lázár János. Ugyanis a régi kukák után ezentúl csak az ürítési mennyiség függvényében számláznak szemétdíjat, ami az eddigi általányt váltja fel. Kovács Pál szerint ez 20-30 százalékos csökkentést kell hogy jelentsen a jelenlegi szemétdíj számlákban.

Ezt várják

Vásárhelyen volt már egy kezdeményezés a tömeges szelektív hulladékgyűjtésre, mely teljes kudarcot vallott, hangzott el. Az új rendszertől azt is várják, az eddigi 3 százalékról, legalább 30-ra nő a szelektíven gyűjtött hulladék aránya. Az így nyert hasznos hulladékot feldolgozzák, és értékesítik.

Lázár János kiemelte, ez a projekt a kormány első próbálkozása a környezettudatos gazdálkodás felé. Az önkormányzati és állami kézben lévő nonprofit cégek számára további programokat tervez a kormányzat.

A rendszer Székesfehérváron már működik, Budapest néhány kerületében kísérleti jelleggel vezették be, Nyíregyházán pedig hasonlóan 1 milliárdból most tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik