Belföld

Felújítják az újszegedi gátat is

Több mint 1,2 milliárd forintból Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakasz rekonstrukciója kezdődik meg napokon belül

Míg a szegedi oldalon a mobilgát építése kezdődött meg, addig ezzel szinte egyidőben a Tisza újszegedi partszakaszán is munkálatok kezdődnek. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) vezetője elmondta: a folyó bal partján zajló beruházás célja az árvízi biztonság növelése, és az árvízi kockázatok csökkentése.

A száz százalékos támogatási intenzitású projekt során a Tisza bal parti és a Maros bal parti töltés bel– és külterületi szakaszait a szerb határtól a román határig újítják fel – mondta a szakember.

A beruházás során mintegy 13 kilométer hosszon a magassághiányos töltésszakaszokon kiépítik az előírt koronamagasságot, stabilizálják a töltéskoronát. Felújítják a Maros bal parti hullámtéri véderejét is.

A projekt nemcsak a védművek megerősítésében nyújt segítséget, de a vízrajzi előrejelző rendszerben is nagy szerepet kap: például vízhozam mérő berendezések beépítésével automatizálják a vízmennyiség-mérést, illetve a szoftvertámogatások összehangolásával a monitoring infrastruktúrát is fejlesztik.

A beruházás generálkivitelezője a BÉKÉS DRÉN Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft. A munkálatok péntektől kezdődhetnek és jövő április 1-re kell befejeződniük.

A projekt párhuzamosan zajlik majd Szegeden a jobb parton megkezdett partfal rekonstrukcióval. Ott a 2,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás során 2 kilométer hosszan épül ki az új, modern, biztonságos mobil gátrendszer. A munkálatok január végén kezdődtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik