Belföld

Pápaszemes pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban

A gondozók igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a pingvin szülők dolgát megkönnyítsék.

Két éve érkeztek az első pápaszemes pingvinek a Vadasparkba, és egyből a látogatók kedvenceivé váltak. Népszerűségük azóta is töretlen, és sokan kérdezték, mikor fog gyarapodásnak indulni a csapat. Erre eddig kellett várni, hiszen ki kellett alakulni a pároknak, amelyeknek egy további nehézséggel is meg kellett küzdeniük. A melegebb hónapokban ugyanis a számukra végzetes, szúnyog által terjesztett madármalária ellen a pingvinek folyamatosan gyógyszert kapnak, amely nem kedvez a szaporodásuknak. Így a hidegebb hónapokat kell kihasználniuk arra, hogy eleget tegyenek a „sokasodjatok” ősi parancsának.

A pingvinek háza tövében alakították ki fészkelőodúkat, hiszen a természetben is ehhez hasonló üregekben, sziklák hasadékaiban költenek. A párok el is foglalták ezeket, de volt, aki inkább saját munkájában bízva maga alakított ki egy üreget az egyik partmenti szikla alatt. Végül Lila és Gelb fáradozása járt sikerrel, az ő fészkükben kelt ki január 6-án és 12-én egy-egy fióka. A kicsik azóta szépen fejlődnek, sőt, most már időnként a költőüreget is elhagyják, így a szerencsés látogatók már megfigyelhetik őket.


A pingvinek monogám, életre szóló kapcsolatban élnek a kolónián belül, és mindkét szülő szerepet vállal a fiókák felnevelésében. A költési idő valamivel hosszabb, mint a legtöbb madárnál, akár 42 nap is lehet. Többnyire 1-3 tojást raknak. A fiókák elválasztása körülbelül két hónapos korukban kezdődik, ekkor kezdik el megtanulni, hogy szerezzenek táplálékot maguknak. A természetben tengerre szállnak ekkor, állatkertekben azt kell megtanulniuk, hogyan vegyék el a táplálékot a gondozójuk kezéből. A pingvinek ilyesfajta etetésére azért van szükség, hogy a gondozó ellenőrizni tudja, a csapatban mindegyik pingvin hozzájut-e a napi adagjához, illetve a gyógyszerezéséhez, a táplálékkiegészítők adagolásához is fontos az egyedenkénti etetés. Ez a fajta etetési mód egyben látványos is, nem véletlen, hogy a délelőtti pingvinetetés a minden márciusban újrainduló Zoo Típusú Találkozások állatbemutató programunk része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik