Belföld

Az AB megvédte a szólásszabadságot

Szabó Máté fordult a testülethez a közszereplők bírálhatóságával kapcsolatban. Igazat adtak neki.

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB) február 24-i ülésén az új polgári törvénykönyvnek (Ptk.) a közszereplők bírálhatóságáról szóló rendelkezését, értesült az Index. A lap úgy tudja, hogy testület 8:7 arányban döntött a megsemmisítés mellett.

Még nem született határozat

Az Alkotmánybíróság (AB) még nem hozott határozatot a közszereplők bírálhatóságával kapcsolatban, az ügy szerepel a testület jövő hétfői napirendjén – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az Index cikke emlékeztet, hogy Szabó Máté akkori ombudsman 2013-ban fordult az új Ptk. szabályai miatt az AB-hoz. Beadványa szerint a törvény túlzottan korlátozza a szólásszabadságot, megnehezíti a közszereplők bírálhatóságát.

Az új Ptk. szerint ahhoz, hogy egy közszereplőt tágabb körben lehessen bírálni, mint egy átlagembert, az kell, hogy a bírálatra: méltányolható közérdekből kerüljön sor, szükséges és arányos mértékű legyen és ne sértse a közszereplő emberi méltóságát.

Ebből az első feltételt támadta meg Szabó. Szerinte kiszámíthatatlanná tette volna a bíróságok döntéseit a nehezen meghatározható fogalom. Probléma volt az is, hogy a bírálathoz fűződő méltányolható közérdek megkövetelése túl szigorú feltétel volt.

Székely László ombudsman tavaly szeptemberben beszélt arról, hogy a rendszerváltás után az AB is rögzítette, hogy a közéleti szereplőknek többet kell tűrniük a nyilvános vitákban. Az új Ptk. kodifikációja során megfogalmazódott szabályozást a parlamentben egy módosító indítvány átírta, a megszavazott kódex ezen részét pedig Szabó Máté ombudsman az AB előtt támadta meg – idézte fel Székely László megjegyezve: abban reménykedik, hogy még a március 15-ei hatálybalépése előtt dönt az AB.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik