Belföld

Megújult az Apertúra Magazin

Felületváltás és"Szeged - más szemmel" című pályázat eredményhirdetése is megtörtént.

Az Apertúra Magazin az ország egyik meghatározó filmtudományos szakfolyóiratának, az Apertúra. Film – Vizualitás – Elmélet című negyedéves online periodikának a testvéroldalaként alakult és kezdte meg a tevékenységét 2009 februárjában.

Fennállásának 5 éves évfordulóján, 2014 februárjában nagyszabású felület- és profilváltáson ment keresztül, mely által Szeged és térsége első számú vizuális-kulturális portáljává szeretne előlépni. Ez alkalomból „Szeged- más szemmel” címmel pályázatot hirdetett, olyan rövid írásművek, fotóesszék és videóesszék készítésére, melyek az alábbi témákhoz kapcsolódtak: Szeged szobrai, Gyógyítsd meg a várost!, Miről mesélnek a terek és épületek?, Szeged szórakozóhelyei, Szeged cégérei és kirakatai.

A 2014. február 1-i határidőig beérkezett, több tucat pályaművet a Magazin szerkesztői bírálták el. Az értékelés során az egyéni és olvasmányos stílust, a kritikai látásmódot, az érvekkel alátámasztott mondandót, a képi kifejezésmód érzékenységét, illetve a szűkebb környezetünkkel kapcsolatos felelősségvállalást vették figyelembe.

Eredmények

Pénzdíjas (10.000 forint) jutalomban részesültek a következő pályaművek:
Harmos Noémi Párbeszédben című jegyzete 
Hunyadi Zsolt és Ruprech Judit Szegeddel játszó téli tünemény című fotóesszéje 
Papp Melinda Színház egész Szeged című videoesszéje 
Tasnádi Gáborné Möglépött, mint Dugonics („Vándorszobrok” Szegeden) című jegyzete

Különdíjban (könyvcsomag) részesültek a következő pályaművek:
Adorján Beáta Ébred a város című jegyzete 
Hódi Nóra Klauzál tér a rohanó időben – az állandó változó című jegyzete 
Vörös PáKocsibeálló című jegyzete

A díjakat az Apertúra online folyóirat új tematikus számának bemutatóján adták át a Grand Caféban február 21-én 18.00 órai kezdettel.

Apertúra Magazin

Az Apertúra Magazin a vizuális kultúratudomány aktív és interaktív szakmai és társadalmi diskurzusának színtereként kíván fellépni, elősegítve ezzel a megváltozott státuszú képek befogadását. A Magazin a napjainkban még kevésbé definiált és reflektált képi folyamatok rendszerezésének szükségletét elégíti ki, mely nem csak szakmai, de társadalmi szükséglet is egyben: alapvető feltétele annak, hogy megértsük a vizuális kultúra mindazon változásait, amelyek átszövik a mindennapjainkat, sőt, gyakran egészen az intim tereinkig hatolnak.

Törekszenek továbbá arra, hogy a Szegeden és Szeged környékén zajló kulturális élet eseményeit népszerűsítsék, a regionális jelenségeket bekapcsolják az ország kulturális vérkeringésébe. A város és a térség meghatározó kulturális intézményei mellett a kisebb szervezetek, civil közösségek és önkéntes fórumok is helyet kapnak a Magazin oldalán, tevékenységük kritikai igényű elemzésével ösztönözve a további munkájukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik