Belföld

Az amerikai ösztöndíjak kapui nyitva állnak

Nagykovet-a-Comeniuson(960x640).jpg (Nagykövet a Comeniuson)
Nagykovet-a-Comeniuson(960x640).jpg (Nagykövet a Comeniuson)

Az orosz származású kulturális attasé látogatott Fehérvárra a Comenius iskolába az Egyesült Államok budapesti nagykövetségéről.

A Comenius iskola talán a legerősebb a nyelvoktatásban Székesfehérváron, hiszen az ott tanuló diákok a reáltantárgyak jelentős részét eleve idegen nyelven hallgatják. Rockenbauer Lajos igazgatótól megtudtuk, hogy az angol a legjelentősebb idegen nyelv, de a közeljövőben készülnek arra, hogy a kínai nyelvet is bevezessék az iskola képzésébe.

A Comenius Gimnázium oktatói és tanulói tisztában vannak vele, hogy egy nyelvet legjobban saját környezetében lehet tanulni, ezért szoros kapcsolatokat őriznek más országokkal, ahova a tanulók cserediákként kimehetnek, illetve onnan jöhetnek Székesfehérvárra. E kapcsolatok erősítése miatt hívta meg Fehérvárra Rockenbauer Lajos az amerikai nagykövetség kulturális attaséját, aki a látogatást elfogadta, és előadást tartott a Comenius diákjainak. Dimitri Tarakhovsky, orosz származású kulturális követ a nagy előadóban válaszolt a diákok korábban, írásban feltett kérdéseire. E kérdések elsősorban az amerikai ösztöndíjrendszerre vonatkoztak, amire Tarakhovsky határozottan azt a választ adta, hogy a tanulás útja mindenki számára nyitott az Egyesült Államokban. A diákokat komolyan aggasztja az Ukrajnában kialakult helyzet, de az ezzel kapcsolatos kérdéseik elől diplomatikusan kitért az attasé.

Rockenbauer Lajos igazgató kérdésünkre elmondta, hogy jelenleg két amerikai diák tanul Fehérváron és két fehérvári diák Amerikában, de most megnyílt egy ösztöndíj lehetőség, aminek keretében három amerikai egyetemre mehetnek a comeniusosok tanulni úgy, hogy sikeres pályázat esetén a repülőjegyüket is az amerikai nagykövetség fizeti. „Nálunk a 12. évfolyamban már mindenkinek megvan a felsőfokú angol vizsgája” – mondta az igazgató. Ugyanakkor megtudtuk, hogy két amerikai tanár is tanít a Comenius iskolában, akik közül az egyik kínai, és komoly előkészületek folynak arról, hogy jövőre kínai nyelvet is oktassanak kantoni nyelvjárásban.

Nagy a mozgás a fehérvári Comenius Gimnáziumban, hiszen a mai napon a kanadai nagykövet küldötte érkezik az iskolába, hogy megnyerje a magyar diákokat a kanadai tanulás lehetőségének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik