Belföld

Használt ruhaként értékesítik az adományokat?

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 02. 24. 11:46

A sárga gyűjtőkonténerekbe dobott adományokat értékesítheti a szekszárdi székhelyű Szüma Kft. Ezzel a gyanúval él a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője.

Korábban a témában:

Az adományruháknak, amelyek a sárga színű utcai gyűjtőkonténerekbe kerülnek, kétes a sorsuk. Mártáné Lőrinc Veronika, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője szerint a szekszárdi cég nyilatkozataiból nem derül ki pontosan, hogy mit csinálnak az adományokkal.

Biztos vagyok benne, hogy a konténereken keresztül ugyanolyan minőségű adományokat kapnak, mint mi, de nyilvánvalóan sokkal okosabb azt mondani, hogy az csupán géprongynak használható ruha. Akkor senki nem fogja őket azzal vádolni, hogy a jószívű szegedi polgárok adományát ipari célokra hasznosítják, vagy kimossák, és eladják használt ruhaként – mondta a délmagyar.hu-nak Mártáné.

Azt is elmesélte, hogy saját tapasztalatukból látják, hogy az adományok több mint 90%-a használható, amire a rászorulóknak nagy szüksége is van.

Újszegeden, a Csanádi utcában található ilyen konténer, amibe az emberek a már nem használt, de még jó állapotú ruháikat rakhatják. Viszont a legtöbb szegedi konténer engedélye 2013. december 31-én lejárt, egyedül csak az újszegedi, Fésű utcainak van engedélye erre az évre.

Hulladékgyűjtőnek is használják

Ezt és az ehhez hasonló konténereket az emberek gyakran használják úgy, mintha sima szemeteskuka lenne, ezért a bedobott ruhák, cipők körülbelül 90 százaléka nem alkalmas az újrahordásra. Szegeden 2007 óta végeznek gyűjtést ilyen módon, jelenleg 15 helyszínen található sárga, ruhagyűjtő konténer.

A Szüma Kft. kizárólag a közhasznú besorolású Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségével (ÉTA Szövetség) áll kapcsolatban ruhagyűjtés terén Magyarországon.

Mártáné Lőrinc Veronika elmondta: az utóbbi időben annyira megcsappant a ruhaforgalmuk, hogy azon gondolkodtak, most már csak darabonként, füzetbe felírva adják ki a ruhákat a hajléktalanoknak.

Aláírásokat gyűjtenek

Mártáné aláírásokat kezdett gyűjteni olyan karitatív szervezetektől, mint az övéké. Leadott a polgármesteri hivatalban egy kérelmet, hogy ne hosszabbítsák meg 2014-re a Szüma Kft.-vel az együttműködési megállapodást. A Máltai Szeretetszolgálat Szegeden 25 éve aktív. Az elmúlt években számos rászorulónak segítettek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.