Belföld

Használt ruhaként értékesítik az adományokat?

A sárga gyűjtőkonténerekbe dobott adományokat értékesítheti a szekszárdi székhelyű Szüma Kft. Ezzel a gyanúval él a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője.

Az adományruháknak, amelyek a sárga színű utcai gyűjtőkonténerekbe kerülnek, kétes a sorsuk. Mártáné Lőrinc Veronika, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportvezetője szerint a szekszárdi cég nyilatkozataiból nem derül ki pontosan, hogy mit csinálnak az adományokkal.

Biztos vagyok benne, hogy a konténereken keresztül ugyanolyan minőségű adományokat kapnak, mint mi, de nyilvánvalóan sokkal okosabb azt mondani, hogy az csupán géprongynak használható ruha. Akkor senki nem fogja őket azzal vádolni, hogy a jószívű szegedi polgárok adományát ipari célokra hasznosítják, vagy kimossák, és eladják használt ruhaként – mondta a délmagyar.hu-nak Mártáné.

Azt is elmesélte, hogy saját tapasztalatukból látják, hogy az adományok több mint 90%-a használható, amire a rászorulóknak nagy szüksége is van.

Újszegeden, a Csanádi utcában található ilyen konténer, amibe az emberek a már nem használt, de még jó állapotú ruháikat rakhatják. Viszont a legtöbb szegedi konténer engedélye 2013. december 31-én lejárt, egyedül csak az újszegedi, Fésű utcainak van engedélye erre az évre.

Hulladékgyűjtőnek is használják

Ezt és az ehhez hasonló konténereket az emberek gyakran használják úgy, mintha sima szemeteskuka lenne, ezért a bedobott ruhák, cipők körülbelül 90 százaléka nem alkalmas az újrahordásra. Szegeden 2007 óta végeznek gyűjtést ilyen módon, jelenleg 15 helyszínen található sárga, ruhagyűjtő konténer.

A Szüma Kft. kizárólag a közhasznú besorolású Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségével (ÉTA Szövetség) áll kapcsolatban ruhagyűjtés terén Magyarországon.

Mártáné Lőrinc Veronika elmondta: az utóbbi időben annyira megcsappant a ruhaforgalmuk, hogy azon gondolkodtak, most már csak darabonként, füzetbe felírva adják ki a ruhákat a hajléktalanoknak.

Aláírásokat gyűjtenek

Mártáné aláírásokat kezdett gyűjteni olyan karitatív szervezetektől, mint az övéké. Leadott a polgármesteri hivatalban egy kérelmet, hogy ne hosszabbítsák meg 2014-re a Szüma Kft.-vel az együttműködési megállapodást. A Máltai Szeretetszolgálat Szegeden 25 éve aktív. Az elmúlt években számos rászorulónak segítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik