Belföld

Europe-koncert lesz a Fehérvári Zenei Napokon

fezen(1)(960x640)(1).jpg (fesztivál)
fezen(1)(960x640)(1).jpg (fesztivál)

A nyolcvanas évek egyik legsikeresebb rockzenekara, a The Final Countdown (A végső visszaszámlálás) című dalával világhírűvé vált svéd Europe is fellép Székesfehérváron, a Fehérvári Zenei Napokon augusztus 1-jén.

“Túl sok a gitár, és túl hosszú a hajuk.” – ezzel a szöveggel küldték el Joey Tempest és John Norumot a kiadók, mikor 16-17 éves korukban első zenekaruk, a Force demójával házaltak. Néhány évvel később, Europe néven, két albummal a hátuk mögött már egymillió dolláros szerződést kaptak egy New York-i kiadótól, így az ő bábáskodásuk mellett jelent meg harmadik lemezük, aminek a címe: “The Final Countdown” lett.

Végső visszaszámlálás

A nemzetközi kiugrást ez az album hozta meg, amelynek címadó dala óriási siker lett világszerte.

A heavy metált, hard rockot és glam metált ötvöző Europe Joey Tempest énekes és John Norum gitáros vezetésével elképesztő magasságokba emelkedett: a The Final Countdown című dal 25 ország slágerlistáját vezette, a csapat a nyolcvanas-kilencvenes években több mint húszmillió albumot adott el, és újabb slágereket (Carrie, Cherokee) gyártott.

7 év szünet

A nagy sikereket 1992-től hétéves szünet követte, majd 1999. január 1-jén Stockholmban léptek fel újra. Az újabb aktív évek 2003-tól következtek, négy újabb stúdióalbummal, és közös bulikkal például a Deep Purple-lel és a Whitesnake-kel. A legutóbbi lemez 2012-ben jelent meg Bag of Bones címmel Kevin Shirley produceri felügyeletével; ő korábban a Led Zeppelinnel, az Iron Maidennel, a Dream Theaterrel vagy a Himmel is dolgozott.

A Europe-ban Tempest és Norum mellett John Leven játszik basszusgitáron, Ian Haugland dobol, Mic Michaeli pedig a billentyűs hangszereket szólaltatja meg.

Az első nevek

A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei Fehérvári Zenei Napokon, a FEZEN-fesztiválon július 30. és augusztus 2. között fellép Tarja Turunen, a Skid Row, az Exodus és az Ignite.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik