Belföld

4,5 milliárdért vettek aktképet Orbánék

Titokban vásárolt be műkincsből a kormány. Egy világhírű festmény vagy gyűjtemény lehetett a "zsákmány" – írja a Napi.hu.

Érdekes tételre bukkant a költségvetésről szóló minisztériumi beszámolóban a Napi.hu. Ez olvasható a dokumentumban: “4,5 milliárd forint egy külföldi személy kártalanítására egy ügyvédi irodában letétbe helyezett összeg a Szépművészeti Múzeumnál.”

A muzeológus és műkereskedelmi szakmában dolgozó szakértők a lapnak úgy vélték, a 4,5 milliárdos tétel vélhetően egy értékes festmény ellenértéke lehet. Az összeg ugyanis “fillérre” pontosan 15 millió euró, ami egy közelmúltban megvételre felajánlott festmény árával azonos. A különleges műtárgy Gustave Courbet, egy kalandos sorsú festménye, amely az Európa-hírű Hatvany-gyűjtemény ékessége volt a II. világháború előtt.

A Louvre-nak is kellett a Fehér harisnyás

A Fehér harisnyás aktnak is nevezett festmény évtizedekre eltűnt, majd 2007-ben váratlanul előkerült – mégpedig Szlovákiában. Még a párizsi Louvre is meg akarta szerezni,

Nem tudni, hogy miért és hogyan került a festmény ismét egy műkereskedőhöz, csak annyi biztos, hogy az elmúlt év végén ismét piacra dobták és felajánlották a magyar kormánynak is – írja a portál, ami azt is tudni véli, hogy a Courbet-festmény megvételét januárban bonyolíthatták le, ezért szerepel a költségvetési beszámolóban is.

Egy másik, sokkal kevésbé valószínű feltételezés szerint az állam Schiffer Miksa hagyatékát vette meg a külföldön élő örökösöktől.

Mi történt a Hatvany-gyűjteménnyel?

Báró Hatvany Ferenc képzőművészeti gyűjteménye 1944-ben széthullott, azaz a háború végén németek és szovjetek is széthordták. A híres Courbet-festmény is eltűnt. Az Artmagazin így ír róla: „Hol az SS-t, hol a Vörös Hadsereget gyanúsították a kép elzabrálásával. A németek a Hatvany-gyűjtemény egy részét magukkal vitték a Berlin közeli Reinbergbe, ahonnan a Vörös Hadsereg 49. hadosztálya hadizsákmányként szállította át Nyizsnyij-Novgorodba. A fekvő női akt azonban nem volt közöttük; az ezredfordulón bukkant fel Szlovákiában műkereskedők és maffiózók társaságában. A feltárt eredettörténet szerint egy szovjet tiszt ajándékozta hálából szlovák orvosának, aki ellátta a Budapesten szerzett trippertől szenvedő beteget.” A festmény előkerülése 2007-ben szenzáció volt, még az NBC is hírt adott róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik