Belföld

Orbán vigyázó szeme Ukrajnán

Orbán Viktort csütörtök esti, az ukrán határ melletti találkozói megerősítették abban, hogy a magyarokban van együttérzés, mindannyian békét, biztonságot kívánnak az ukránoknak. A legtöbb magyar egy felbomló állam képét látja a fájdalmas helyzetben. Magyarország minden lehetséges fórumon az együttérzését nyilvánította ki – idézte a miniszterelnököt a hirado.hu. Magyarország minden eshetőségre felkészült a válsággal kapcsolatban. Orbán közölte, kormánya igyekszik – bár a háttérben, de – folyamatosan követni az eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Szerinte körükben  aggodalom ugyan van, de nyugtalanság nincs. Mint mondta: felkészülnek a nehezebb időkre, ezért utasította a belügyminisztert egy operatív törzs felállítására. Jelenleg a forgalom lassult a határátkelőkön, a kamionforgalom átterelődik Magyarország irányába, de az ukrán atomerőművekre is figyelni kell – tette hozzá.

Évértékelőjét a kormányfő mértéktartónak nevezte. Szerinte a realitás jegyében hangsúlyozta az eredményeket, nem akarta azt a benyomását kelteni, hogy már maguktól mennek a dolgok. A foglalkoztatottságot az évértékelő beszédben első helyen kiemelő miniszeterelnök az ezzel kapcsolatos kritikákat “szamárságnak” titulálta, bár elismerte, hogy sokkal többen dolgoznak a piacon és a közmunkában is, és valóban vannak külföldön dolgozó magyarok is. A lényeg, hogy 1992-ben dolgoztak ennyien, mint ma, de még mindig sokan vannak, akik dolgoznának, de nem kapnak munkát. A kormány bírálatok helyett inkább támogatást és ötleteket várna. Az ellen pedig harcolni kell, hogy Magyarországon a létfenntartáshoz szükséges költségekért többet fizetünk, mint amennyit keresünk – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: nem érti, miként ellenezhetik az ellenzéki pártok a rezsicsökkentést, ami az összes magyar embernek jó. Ma a még alacsonyabb rezsi és a munkalehetőség a két legfontosabb kérdés – tette hozzá. Orbán Viktor úgy látja a magyar gazdaság nagyon stabil, eredményei nem egyetlen évhez tartoznak, szerrkezeti változások történtek. A legnagyobb gazdasági növekedés Magyarországon van. 2016-ra a 4 százalékos növekedés a cél – jelentette ki.

A kormány két nehéz dolgot örökölt, az egyik a borzalmasan magas megélhetési költségek, amelyet a rezsicsökkentéssel sikerült mérsékelni, a másik pedig a hatalmas államadósság. Az államadósság nagyobb csökkentéséhez kedvezőbb külgazdasági környezetre lett volna szükség – fűzte hozzá. Orbán Viktor. Kiemelte: továbbra is az egy számjegyű jövedelemadó híve, mert a legfontosabb lényeg, hogy minél több pénz maradjon a munkavállalók zsebében. A gyermekvállalással kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ehhez elsősorban érzelmi biztonságra van szükség, ebben Magyarország nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul, a magyarok többsége családcentrikus. Ugyanakkor anyagi biztonságra is szükség van, ebben azonban még nem állunk jól. Átfogó népesedéspolitikai programra van szükség, s a gyed extra már ebbe az irányba mutatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik