Belföld

Orbán csinált celebet Ráhelből

TGM nem először állt ki a kormányfő lánya mellett. A filozófusnak korábban az nem tetszett, hogy hír lett abból, amikor Orbán Ráhel és Sára a Balaton Soundon táncolt. A kormányfő hívei fölhorgadtak, TGM pedig már akkor is a magánéletbe történő beavatkozásnak nevezte az esetet. Most azt tette szóvá, hogy a Népszava szóvá tette, szabálysértést követett el Orbán Ráhel.

A Hír24 is szóvá tette. Mindkettőt. Szerintem helyesen. TGM – mint mostani írásában elismeri – olykor téved, de olyankor bocsánatot kér. Szerintem most téved. Igazságai – úgy általában – tisztességről, lovagiasságról megkérdőjelezhetetlenek.

Ebben az esetben azonban – a tévedés kockázatával – talán nem elhanyagolható szempont, hogy Ráhelből saját édesapja csinált celebet. Éspedig akkorát, hogy fel is került a Marketing&Media celeblistájára.

El kell ismerni, hogy Orbán lányai, Rogán gyermekei nem tehetnek semmiről. Saját apáik bűne, hogy emberibb oldaluk erősítéséhez felhasználják őket. Ők döntöttek úgy, hogy hasznos nekik a bulvár, amelynek viszonyát a tévével György Péter esztéta a minap egyenesen vérfertőzőnek nevezte. Az ismert médiakutató azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar celebek mögött semmilyen teljesítmény nincs. „Akiknek vannak kulturális normáik, teljesítményük, azok fékeveszetten menekülnek, mindent elkövetnek, hogy a közelébe ne kerüljenek a bulvárnak.”

Ha Orbán Viktor nem teszi lányát celebbé, Ráhelt vélhetően a kutya sem ismeri föl, amikor vezetés közben telefonál. Akkor csak magánemberként kapják szabálysértésen. Egy olyan országban azonban, ahol a rezsifórumok közönségét arra buzdítják, hogy jelentsék, ha a közös képviselő nem függeszti ki a spórolásról szóló tájékoztatót, abban az országban a kormányfő lányának ügyelnie kell. Nem kicsit.

Sajnálom én is Orbán Ráhelt. Nagyon. Neki még jobban oda kell figyelnie, hogy ne adjon lehetőséget arra, hogy felfigyeljenek rá. Azzal biztosan tisztában van, hogy más embert is megbüntetnek, ha vezetés közben telefonál, és csak remélem, hogy nem lett affluenzás, nem azért követte el a szabálysértést, mert úgy gondolta, megteheti.

Gondolom TGM is ismeri, mekkora vihart kavart Amerikában, hogy egy 16 éves fiú, aki részegen vezetett és négy embert megölt azért nem vonult börtönbe, mert “szülei gazdagságának az áldozata”. Miután az esetet felkapta a sajtó, az ügyészség fellebbezett. Hiába. A bíróság csak kötelező terápiára küldte a fiút, hogy kigyógyítsák a „jólétkórból” (affluenza) abból a betegségből, amikor valaki pszichésen nem tudja feldolgozni kivételezett helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik