Belföld

Farkas Berci újra a startnál

Farkas Bertalan, az első, és mai napig egyetlen magyar űrhajós is indul az áprilisi országgyűlési választásokon: a szabolcsi 3-as választókerületben, a Zöldek Pártja színeiben – tudta meg a Hír24. A Gyulaházán született űrhajós szülőföldjén, a kisvárdai körzetben száll ringbe.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Az egykori űrhajós már a 2006-os választásokon is próbálkozott, igaz, akkor az MDF színeiben indult a baktalórántházi választókerületben, sikertelenül. A második fordulóba Gazda László (MSZP) és Papcsák Ferenc (Fidesz) jutott és végül Gazda győzött.

Farkas Bertalan jelenleg Amerikában tart előadássorozatot ott élő magyaroknak – tudtuk meg munkatársától, Tóth Zoltántól, aki azt is elmondta: Farkas nem párttagként, hanem a Zöldek Pártja ajánlásával indul a parlamenti választáson. Az űrhajós munkatársa utalt arra is: a gyulaházi születésű űrhajós évtizedek óta környezetvédelemmel foglalkozik. Hozzátette: habár nem a választókörzetben él, jelöltjük sosem szakadt el a szülőföldjétől, rendszeresen látogat haza szülőföldjére, szülőfalujába rokonaihoz, barátaihoz.

A zöld ügy eddig ezernyi – többségében mostanra már nem működő – egyesület között volt szétszórva – folytatta Tóth Zoltán –, de mostanra egyedül maradtak a palettán. A Zöldek pártként az remélik, megtalálják őket, akik eddig a zöld üggyel foglalkoztak.

Névjegy

Farkas Berci 1949-ben született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán. Az első, és a mai napig egyetlen magyar űrhajós, vadászpilóta, űrkutató. Az Interkozmosz program keretében vált űrhajóssá és űrkutatóvá. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja. Leghíresebb kísérleti programja az űrutazás során az Interferon volt, de a Dóza kísérletben részt vevő, a KFKI által gyártott Pille sugárdózismérő is rendkívül sok eredményt hozott a későbbi kutatások számára hazánknak. Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében. (forrás: Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik