Belföld

Értünk iszik Orbán Viktor

A kormányfő szerint fontos tudnunk, hogy kávét kér, ha előző nap kibont egy üveg vörösbort. A sajtó eddig csak találgatta, mi köze ehhez bárkinek, pedig a borászportál még aznap megadta a magyarázatot a borozás és a kampány, illetve a politika közötti kapcsolatra, amikor Orbán Viktor megosztotta a borozgatós videót a Facebookon.

A vörösbor ugyanis – amit a miniszterelnök iszogatott – a szem őre, segíti a tisztánlátást. Nem lehet igaz tehát az az ellenzéki vád, hogy a kormányfő elrugaszkodott a valóságtól.

A borászportál által idézett szakorvos szerint a vörösborban található rezveratrol segít megelőzni a szemizmok korral járó hanyatlását. “A rezveratrol egy növényi polifenol, ami a szőlőben és a vörösborban található. ez az összetevő képes a korral járó makula degeneráció megelőzésére. A feltételezések szerint meg tudja állítani a kontollálatlan érnövekedést, az angiogenezist is. Diabéteszes retionopátia esetén ugyancsak hatékony”.

Korábban laptársunk, a Házipatika külön cikket szentelt annak, hogy az 50 évesnél idősebbek között egyre többen bajlódnak különböző mértékű látásromlással: Magyarországon mintegy tizenöt százalékra becsülik e korosztályból a kifejezetten idős korra jellemző szembetegség, a makula-degeneráció által érintettek számát.

Persze a téma kapcsán azt is tudni kell, hogy az álmodozás megöli tisztánlátást. A Personality and Social Psychology Bulletin című folyóirat néhány éve ismertette azt a kutatást, amely szerint a pozitív fantáziák elterelhetik a figyelmet a fontos információkról, az emberek hajlamosak inkább csak az előnyöket nézni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik