Belföld

Csődöt mondott a választási rendszer

Csak a szerencsén múlt, hogy a helyi választási irodákban hétfőn ki tudták nyomtatni a képviselőjelöltek aláírásgyűjtő íveit. A fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszerrel oldják meg a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat, mert nem működik a kifejezetten választási célra kiépített országos informatikai hálózat, a Nemzeti Választási Rendszer.

Az országgyűlési választások lebonyolítását végző önkormányzatok a napokban ismét igénybe vehetik az elmúlt években teljesen elkülönített, elvileg már csak közigazgatási célból működtetett hálózatokat. Ez azt jelenti, hogy a jelöltállítással kapcsolatos adatokat, az ajánlások valódiságát az okmányirodák számítógépein és az ASZA (anyakönyvi szolgáltató alrendszer) hálózatán kell ellenőrizni, ami a következő napokban komoly torlódást okozhat az okmányirodák működésében.

A választási informatikai rendszert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyeli. A számítógépek sok helyen csak a hétfői indulás előtti napokban érkeztek meg az önkormányzati irodákba, majd a konfigurálásukkal volt baj, néhol pedig a kábel kiépítése késett. Az Index szerint az új választási infrastruktúrára több milliárd forintot költöttek a kormányzati szervek és az önkormányzatok. A pontos összeget és a beszállításokat végző cégek nevét nem hozták nyilvánosságra, a beszerzést a nemzetbiztonsági kockázatok miatt titkosították.

IdomSoft – jól idomult

2012 végén államosította a kormány a választási és egyéb nyilvántartási szoftvereket tulajdonló és üzemeltető Idom Softot. A cég alapítása és üzleti helyzete (volt belügyesek alapították 2000-ben a cég elődjét, garantált állami megrendelések alakultak a szocialista kormányzás alatt) még a szocialista, a későbbi sorsa (2010-ben az állam fölmondta a szerződést egy határidő-túllépés miatt, aztán a KEKKH állami szerv (az IdomSoft legnagyobb megrendelője) elnöke Vetési Iván több ponton is összefonódik az IdomSofttal, amely felveti az összeférhetetlenség kérdését) pedig a fideszes üzleti módi megvalósulására példa – ezt tárta fel annak idején az átlátszó.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik