Belföld

Miért dicséri Orbán Botkát?

Szeged polgármesterének jövőjét találgatják.

Orbán Viktor valószínűleg nem csak a polgármester vezetői képességei miatt mondott dícséretet, elképzelhető az is, hogy ezzel is odaszúrt Mesterházy Attilának, aki az ellenzéki listát vezeti. Ha Mesterházyt nem választják meg miniszterelnöknek, elképzelhető, hogy Botkát kérik fel legközelebb a posztra? – tette fel a kérdést az Origo.

Visszatérő téma

Több éve visszatérő téma Botka László szerepe a szocialista pártban. Kétszer már majdnem szembe került Mesterházyval is, de eddig ezt elkerülték. A szocialisták csak találgatnak, hogy vajon Botka marad polgármester, vagy indul az országgyűlési választásokon? Ugyanis egy új szabály miatt a kettő tisztség összeférhetetlen. A mostani polgármesterek képviselőként még őszig hivatalban maradhatnak, de októbertől már nem vállalhatnak két posztot.

Botka nem zárkózik el attól, hogy továbbra is polgármester maradjon. Nyitva szerené hagyni azt az ajtót, amin esetleg elindulhat a posztért. Az MSZP azt várja, hogy az országos politikában is a párt javára fordítsa népszerűségét. Ő viszont úgy érzi, hogy polgármesterként is képes országos politikus maradni, ehhez nem szükséges a parlamentben ülnie.

2009 végén, mikor az MSZP vezetése felkereste, már lett volna esélye arra, hogy a párt élére álljon, de ő nem kért ebből. Így került a választás Mesterházy Attilára, akkori frakcióvezetőre, aki nem sokáig habozott elvállalni ezt a feladatot.

Botka maradt Szegednél

Botka azzal számolt, hogy ha ő lenne a miniszterelnök-jelölt, akkor mást kellene indítani a Szegeden, és nehezen tudnák megtartani a várost. Tehát maradt a polgármesteri posztnál. Mesterházy miniszterelnök-jelöltként elvesztette a választásokat, de 2010 nyarán pártelnöknek választották, és elkezdhette a pártépítést.

Botka László az MSZP nagygyűlésen. Fotó: MTI

A polgármestert többször is biztatták, hogy gyűjtsön maga köré csapatot, és vegye át a pártot. Ám Botka ezt nem tette meg, nem akart háborúzni Mesterházyval. Ezek után – sokak várakozásaival ellentétben – nem a pártelnöki, hanem a választmányi elnöki posztot célozta meg.

Botka azt kérte, hogy Mesterházy támogassa a választmányi elnöki indulását, cserébe azt ígérte, hogy nem fog háborúskodni. És így is történt. Ez a döntése pedig még mindig megosztja a szocialistákat.

Miniszterelnök-jelölt?

Az idei választáson ha megválasztják miniszterelnöknek Mesterházy Attilát, akkor megkérdőjelezhetetlen marad a helyzete az MSZP-ben. Ha viszont veszít… A szocialistáknak 2018-ra más embert kell találniuk a posztra. Az már most megosztja a tagokat, hogy lehet-e ez a másik politikus Botka László. Az egyik párttag szerint: csak Botka jelentheti akkor a kiutat, és mindegy, hogy képviselő vagy polgármester lesz éppen.

Szép szavak

A dícséret többek szerint azért volt a lézerközpont alapkövének letételekor, mert a Fidesznek most nem kell tartania Botkától, mert egyéniben nem indul Szegeden. Mások véleménye azonban az, hogy Orbán Mesterházy Attilának akart odaszúrni.

Botka László az Origónak azt mondta: “ez nem nekem, hanem az eseménynek szólt”. A polgármester nem tulajdonít nagy jelentőséget az ügynek.

650A lézerközpont alapkövének letételekor. Fotó: Iványi Aurél

Tisztelet a riválisoknak

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy Szeged önbizalommal nézhessen a jövőbe.

Arra a felvetésre, hogy a lézerközpont projekttel kapcsolatban többször is gratulált Szeged szocialista polgármesterének, elmondta: „Vigyáznom kellett, mert ha még egyszer megdicsérem, lehúzzák a listáról a szocialisták! De félretéve a tréfát, a Fideszben van egy mondás: az úriember nem csibész. Mikor eljön az ideje, akkor lehet szkanderozni, összemérni az erőt, ám mivel az úriember nem csibész, az ellenfélnek is megadja, ami jár. Csak az az aranyérem csillog szépen, ahol komoly ezüstérmes van az ember mögött, ehhez meg kell adni a tiszteletet a riválisoknak.”

Orbán Viktor és Botka László. Fotó: Iványi Aurél

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik