Belföld

„Orbán király a Várban” 400 milliárdért

A szocialista politikus egy az időszak uniós fejlesztési ciklusának budapesti beruházásairól szóló dokumentumra hivatkozva beszélt erről. A Népszabadság szombaton írt a Miniszterelnökség megbízásából készített tanulmányról, amely a cikk szerint több lehetséges helyszínt is felvázol a miniszterelnöki és az államfői hivatal elhelyezésére.

Braun Róbert azt mondta: úgy tűnik, azért van szükség múzeumi negyedre, azért kell kiköltöznie a budai Várból a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek, hogy “helyet csináljanak Orbán király projektjének”. Az MSZP képviselőjelöltje szerint a 104 oldalas tanulmány több mint fele a kormányzat elhelyezését taglalja.

Braun a miniszterelnöknek azt a kérdést tette fel, igaz-e, hogy kormányzati negyeddé alakítaná a budai Várat, a főpolgármesternek azt, igaz-e, hogy a Fidesznek ez az egyetlen elképzelése a főváros fejlesztéséről, az uniós fejlesztésekért is felelős Lázár János államtitkárnak pedig azt, igaz-e, hogy a következő ciklusban egy feladata lenne, hogy gondoskodjon a kormányzat elhelyezéséről.A Népszabadság korábban azt írta, hogy ismét téma a miniszterelnöki kabinet felköltözése a Várba, és nem kizárt, hogy Orbán Viktor megkísérli „visszafoglalni” a Sándor-palotát Áder Jánostól.

Másként is elfoglalható a palota

Korábban a Figyelő azt írta, hogy egy újabb Fidesz győzelem után 2017-től inkább köztársasági elnök lenne a Fidesz elnöke.  A hetilap megbízható forrásokra hivatkozva közölte, hogy a kormányzati struktúra módosításának mozgatórugója az lesz, hogy felépítsék Orbán Viktor utódjának szerepét. A tervek szerint Lázár János miniszteri státuszban vezetné a Miniszterelnökséget, ő lenne a miniszterelnök-helyettes és hozzá kerülne a közigazgatás.

A kormányzati struktúra átalakítása után 2017-ben Lázár lenne a miniszterelnök, mert Orbán államfőként folytatná, miután 2017-ben lejár Áder János mandátuma. A Figyelő szerint ez a forgatókönyv csak akkor valósulhat meg, ha Orbán betonbiztosnak érzi a Fidesz támogatottságát.

Már „úgy kormányoz, mint egy király”

Másfél éve írta ezt egy tekintélyes liberális-konzervatív svájci lap. A Neue Zürcher Zeitung szerint Magyarország a kormányfő autokratikus stílusa ellenére demokrácia, bár „úgy tűnik, a félelem légköre uralkodik”. A hangulat a kormány és különösen a miniszterelnök vezetési stílusával függ össze.

Orbán Viktor „úgy kormányoz, mint egy király” – mondta a lapnak egy magát akkor Fidesz-szavazónak valló vállalkozó. Egyes cégvezetők azt is kétségbe vonják, hogy egyáltalán rendszerváltozás zajlott le, mert úgy találják, a politika továbbra is beavatkozik a magángazdaságba. Feltűnő – írta a lap –, hogy milyen sokan csak név nélkül vállalnak ilyen kendőzetlen véleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik