Belföld

„Mint egy fotelben üldögélő szobanövény”

Magyarországon egy családban, naponta átlagosan hét perc figyelem jut egy gyermekre. A szülők sokszor nem veszik észre, vagy nem akarják észrevenni, hogy a gyerekük jobb esetben hétvégente drogokhoz nyúl.

Tavaly Fehérváron négy fiatal halt meg a kábítószer miatt, amely nemcsak a helyi-, hanem az országos közvéleményt is felrázta. Egy-egy ilyen tragédia számos, az egész társadalmat érintő kérdést vet fel. Például mit tehet egy szülő, ha rájön, a fia vagy a lánya bizonyos időközönként drogokhoz nyúl, vagy hogyan lehet az egyébként öntudatuk teljében lévő tinédzserekkel megértetni, hogy a „cucc” nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is leépíti őket.

Östör Annamária egészségügyi tanácsnok elmondta, hogy a kábítószer-ellenes küzdelem jegyében újraélesztették a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, ami egy tető alá hívja a droggal kapcsolatba kerülő szakembereket, többek között rendőröket, orvosokat, szociális munkásokat és pedagógusokat.„Az egyeztetések során alaposan megismerjük egymás munkáját. Kapcsolatban állunk a Nemzeti Drogintézettel, és folyamatosan pályázunk, prevenciós rendezvényeket szervezünk – emelte ki a tanácsnok.

A dizájnerdrogok nagy része még mindig nincsen tiltólistán. Némelyiküket – akár fürdősó formájában – legálisan az internetről is be lehet szerezni. A használatuk olyan, mint az orosz rulett, mert a tabletták hatóanyagtartalma teljesen eltérő lehet. Ha valaki bevesz belőlük néhányat, mielőtt elönti a kellemes érzés, sokszor rosszul érzi magát, például hányingere lesz, kitágul vagy összeszűkül a pupillája, megemelkedik a szívfrekvenciája. Súlyosabb esetben akár elveszíti az eszméletét, esetleg az orra, szája vérezni kezd. A speed és exstasy sem ment ki a divatból, hiszen hajnali ötig-hatig lehet tőlük pörögni. Köztudott, ha valaki még ekkor sem bír lenyugodni, akkor altatót vesz be, hogy le tudjon pihenni. Sokan azzal nem számolnak, hogy a gyógyszer és a pörgetőszerek együttesen teljesen felborítják a szervezet élettani folyamatait.

Az LSD közkedvelt hallucinogén, de ha az illető rosszkedvűen, depresszív állapotban veszi be, akkor rémképek jelennek meg előtte. A Gina azért veszélyes, mert színtelensége és szagtalansága miatt nehéz észrevenni, ha belekeverik az italba. Az átmeneti rosszullét ebben az esetben is jelentkezik, amely elmúltával bárki teljesen irányíthatóvá válik úgy, hogy másnap az egészből semmire sem emlékszik. A szakértő azt is elmondta, ha valaki eszméletét veszti gondolkodás nélkül hívni kell a mentőket és lehetőség szerint a szülőket is. Bár Magyarországon a kábítószer-használat is bűncselekménynek minősül, de a kórháznak nincs jelentési kötelezettsége. A személyes adatokat csak hatósági eljárás keretében adhatják ki.

Marosi Antal családapaként akkor került kapcsolatba a kábítószerrel, amikor a fia egyik osztálytársa egy nap belőve ment iskolába. Az újságíró, aki korábban gyilkossági nyomozóként dolgozott, ekkor döntött úgy, hogy elmélyül a témában. Azóta társelőadójával, Balogh Sándor nyugalmazott rendőrorvossal járja az országot, és egyszerűen, érthetően hívja fel a fiatalok figyelmét a probléma fontosságára.

A kábítószer tönkreteszi az agy boldogság-központját. A jelenség hátterében az áll, hogy a szervezet saját molekuláinál a drogmolekulák jóval kisebbek, így az ezeket eltávolító enzim a receptorok egy részét is lenyírja. Az adagok növelésével a helyzet csak egyre rosszabb lesz: az ember olyan lesz, mint egy fotelben üldögélő szobanövény, mert nem tud reagálni a természetes örömre. – jegyezte meg az előadó, aki szerint még mindig sok szülő gondolja azt, hogy a probléma az ő gyereküket nem érinti. A valóság azonban más képet mutat.

Becslések szerint egy hétvégén Magyarországon 350 ezren nyúlnak valamilyen szerhez mások hatására, divatból vagy azért, hogy a „flessérzésnek” köszönhetően elmeneküljenek a hétköznapok nehézségei elől, például a szülők válása, a baráttal, barátnővel való szakítás vagy a rossz iskolai jegyek miatt. Marosi Antal szerint, jó lenne, ha ebben a helyzetben a fiatalok rájönnének: a kábítószer semmit sem old meg, és a gondjaikkal érdemes egy olyan felnőtthöz fordulniuk, akiben megbíznak.

Ha egy szülő észreveszi, hogy a gyereke bizonyos időközönként kábítószert használ, akkor a leszidás és a büntetés helyett érdemes egy ezzel foglalkozó szervezetet felhívnia, Fejér megyében például a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatot, ahol szakemberek segítenek megoldani a problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik