Belföld

„Fidesz néven indulna az ellenzék”

Somogyi Zoltán műsorvezető, Dopeman a Mafia párttól, valamint Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól – ők elemzik a magyar belpolitikát, a kampányt, a választásokat. Egyetlen mondás motoszkál a fejünkben: nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik. De erre a dilemmára nem kaptunk választ.

A két fő téma az elmúlt napok évértékelői, valamint a pártbejegyzések, ami Dopemannak sikerült, a Kétfarkúaknak azonban harmadjára sem.

A kommunizmus jó dolog?

Az évértékelőkről a jelenlévő elemzők elmondták, lassan itt már mindenki kommunistázik, a Fidesz az MSZP-t, az MSZP a Fideszt, amikor Pityinger Dopeman László megjegyezte, nem is éltünk kommunizmusban, csak szocializmusban, ugyanis a „kommunizmusban mindenki nagyon jól érezte volna magát”. Nem voltak irigyek a meghívott vendégek, próbáltak segíteni a baloldali Összefogásnak, Dopeman programot várna tőlük, Kovács Gergely azonban lemondóbb, szerinte csak szerencsétlenkedésben jók a balon.

Anarchista királyságot

Kicsit a jövőt is megpróbálták leelemezni – bár, ha már korábban volt egy Star Wars-os poén a műsorban, akkor mi is ideteszünk egyet: a jövő kifürkészhetetlen –, Dopemantől megtudtuk, hogy a választásokon az apátia a Fidesznek kedvez, a magas részvétel hozhat csak kormányváltást.

Kép: innen

Kovács Gergő ennél sokkal elrugaszkodottabb módon festette le a jövőt, véleménye szerint a magyarok anarchista királyságot akarnak, erős vezetőt maguk fölött, de úgy, hogy közben ők bármit megtehessenek. A választásokon ugyanakkor az fog nyerni, aki jobban ígér. És hogy ők hogyan politizálnak? Komolyra fordítva a szót (vagy mégsem), ők a paródiával politizálnak, úgy kifigurázni a dolgokat, hogy az emberek, a politika és a politikusok észrevegyék magukat.

„Komoly helyzetelemzést kaptam”

Ezzel a műsorvezetői mondattal kanyarodtunk rá a második témára, a pártalapításra. Kovács Gergely elkeseredésében már azt mondta, szerinte Dopeman állhat a háttérben, ezért nem jegyezték be őket. A bíróság legutóbb a farok szót értette félre, erkölcsi aggályok miatt nem jegyezték be őket. „Nem vagyunk viccpárt, csak azt hiszik” – árulta e, majd hozzátette, hogy kétmillió ember nem talál magának pártot itthon, őket szólítanák meg. De jött a műsorvezetői csavar, miszerint ha egy viccpártnak jól menne, akkor az országnak rosszul, szóval abban egyeztek meg a felek, hogy akkor inkább az országnak menjen jól, ne a Kétfarkúaknak.

A rapper pártalapítási motivációiról pedig megtudtuk, őt a bizonyítási vágy hagytotta, ugyanúgy, mint a zenében. Meg tudja csinálni, ezt is, azt is. A Mafia pártot most éppen a „nem önzetlenséget hazudva, jó szándékkal felvértezve” jegyében.

Az egész műsor kicsit olyan volt, mint amikor Rozika nénit meghívták az Echo tévébe, ő pedig elénekelte a „pénztárcámban nincsen pénz, csuhajja” nevű klasszikust, csak itt megpróbálták komolyabbra venni a figurát, hiába. Unalmas Harrach Péter-felszólalásba fulladt az egész, kevés poénnal, sok lózunggal. Megnézni itt lehet.

survey services

Ajánlott videó

Olvasói sztorik