Belföld

Feljelentették a jobbikos „holokamuzóst”

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. február 14. óta nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének gyanúja miatt nyomozást folytat, így a beadványt a már folyamatban lévő eljáráshoz továbbítják.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetője, országgyűlési képviselőjelölt egy január 12-i nyilvános debreceni megemlékezésen a holokauszt kapcsán – mint mondta: szándékos nyelvbotlásként – “holokamuról”, illetve “holokasztról” beszélt.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM társelnöke múlt szerdán Debrecenben jelentette be, hogy országos központjuk is feljelentést tesz Ágoston Tibor kijelentései miatt. Az ellenzéki politikus egyidejűleg felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Kósa Lajos debreceni polgármestert, a Fidesz ügyvezető alelnökét, hogy hozzák nyilvánosságra álláspontjukat az elhangzottaktól. Kósa Lajos időközben közleményben elhatárolódott Ágoston kijelentéseitől.

Vona Gábor Jobbik-elnök múlt csütörtökön leszögezte: pártja sosem tagadta a holokausztot és minden emberirtást elítél, de azt is elítéli, ha bárki bármelyik emberirtásból “politikai, gazdasági tőkét akar kovácsolni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik