Belföld

Az Összefogás a választási értesítőkre panaszkodik

Az Összefogás követeli, hogy a helyi választási irodák a lehető legrövidebb időn belül minden választópolgárhoz juttassák el az értesítőt, valamint hogy “a Nemzeti Választási Iroda hasson oda az értesítők kiküldése érdekében” – írják közleményükban.

Szégyenletes esetről beszélnek

A baloldali összefogás kampányát irányító Molnár Zsolt (MSZP), Szigetvári Viktor (Együtt), Molnár Csaba (DK), Karácsony Gergely (PM), valamint Boruzs András (Magyar Liberális Párt) azt írta, számos választókerületben – például Szentendrén és környékén – nem sikerült a hétfői határidőig eljuttatni a névjegyzékbe vételi értesítőt a választók számára, annak ellenére, hogy a vonatkozó jogszabályok egyértelműen előírják: az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére 2014. február 17-ig kell megküldeni.

Ez a szégyenletes eset – főként a hétfői történtek után, amikor az előzetesen hibátlanul leadott igénylőlapok adattartalmához képest, az egységes informatikai rendszer ellenére rossz jelöltállító szervezeti sorrend szerepelt az ajánlóíveken, ezzel nehezítve az ajánlásgyűjtés megkezdését az Összefogás jelöltjei számára – ismét arról árulkodik, hogy a hivatali szervek felkészületlenek – fogalmaztak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn azt közölte, hogy sajnálatos módon néhány esetben – az egyéni választókerületi irodák ügyintézőinek pontatlansága miatt – az informatikai rendszerbe nem megfelelően rögzítették az ajánlóív-igénylések adatait, így előfordult, hogy az informatikai rendszerből nem megfelelő tartalommal nyomtattak ki néhány ajánlóívet.

A hét első felében mindenkinek meg kell kapnia

Mint írták, egy esetben például lemaradt az ívről a közös jelölt állításában részt vevő néhány párt; néhány esetben pedig nem a pártok által megadott sorrendben szerepeltek az íven, ez utóbbinak azonban jogi jelentősége nincs.

A problémát az egyéni választókerületi választási irodák haladéktalanul orvosolták, és a délelőtti óráktól már hibátlan ajánlóíveket adnak át a pártok részére.

Az NVI azt is közölte: a hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik