Belföld

Elfogadjam az ezrest az aláírásomért? – heti választási kisokos

aláírás (aláírás)
aláírás (aláírás)

1. Értesítők

Először is: a héten megérkeznek az értesítők.

Miért fontos ez?

Egyrészt az értesítő megérkezése azt jelenti, hogy benne vagy a névjegyzékben, nem vesztetted el a választójogodat, és még csak adminisztrációs hibának sem estél áldozatul.

Az értesítőből derül ki az is, pontosan hol szavazhatsz majd a választás napján, azaz április 6-án 6 és 19 óra között.

Mikor érkezik meg az értesítő?

Ha ezt komolyan kérdezed, nagy a baj, és/vagy még nem értél haza. Ugyanis már február 7-én megkezdték az értesítők postázását, és a mai napig, azaz február 17-éig minden választópolgárnak, így neked is meg kellett kapnod az állandó lakcímeden.

Mit csináljak, ha nem kaptam meg?

Hívd fel a helyi választási irodát (vagy ballagj be, ha nem tudsz mit kezdeni az időddel), köszönj a napszaknak megfelelően, és érdeklődj. Az irodák címlistája a telefonszámokkal együtt itt elérhető.

Számos oka lehet annak, ha nem kaptad meg az értesítődet, ezért érdemes minél előbb intézkedni. Nehogy a szavazófülkében derüljön ki például az, hogy lejárt a személyid!

Ha elvesztem az értesítőmet, akkor nem is szavazhatok?

Szó sincs ilyesmiről, de érdemes magaddal vinni, mert nem kizárt, hogy nem a jól megszokott helyen alakítják ki a szavazókörödet. Ha rutinból veszed az n-szer négy éve megszokott irányt, és helyben közlik, hogy máshová tartozol, jó, ha elő tudod kapni az értesítőt, és ellenőrizheted a szavazóköröd címét.

Két iratot viszont mindenképp vigyél magaddal: a lakcímkártyádat és valamelyik személyi azonosításra alkalmas iratodat (ez lehet a személyi igazolvány, lehet az útlevél, és lehet a jogosítvány is).

 

2. Jelöltállítás

Másodszor: már a választás napja előtt is te vagy a király, ugyanis aláírásod (és/vagy polgártársaid aláírása) nélkül nem indulhat egyéni jelölt a választókörzetedben.

Megszűnt a szelvénygyűjtés. Akkor nem is ajánlhatok jelölteket?

A rémes cetlivadászat tényleg megszűnt, de ettől még a jelöltek továbbra is a választópolgárok ajánlásának köszönhetően kerülnek fel a szavazólapokra. A különbség abban áll, hogy nem kell ajánlószelvényt átadnod a pártok vagy a független jelöltek aktivistáinak, hanem egy ajánlóívet lehet kitölteni és aláírni.

Milyen adatokat kell megadnom ahhoz, hogy jelöltet ajánlhassak?

Név, személyi azonosító, magyarországi lakcím, anyja neve, aláírás.

Igaz, hogy most már több jelöltet is ajánlhatok?

Igaz, de csak a saját lakcímed szerinti egyéni kerület jelöltjeit ajánlhatod. Hiába szeretsz tehát nagyon egy pártot, annak csak egy jelöltje lesz a te kerületedben. Arra viszont van lehetőséged, hogy több párt jelöltjének szavazólapra kerülését segítsd – és hogy kire fogsz szavazni, azt ráérsz később is eldönteni.

Akkor egyfolytában mindenki győzködni fog, hogy ajánljak, aláírjak?

A korábbról ismert őrület talán alább fog hagyni, mert akkor kisebb kerületekben kellett 750 szelvényt összegyűjteni, most viszont viszonylag nagy kerületekben elég ötszázat. Az ismertebb pártoknak tehát nem fog gondot okozni az aláírások gyors összegyűjtése. Az viszont valószínű, hogy sok kisebb formáció is felbátorodik a könnyen teljesíthető indulási feltételektől, s mivel a kampánytevékenységüket az állam támogatja, elképzelhető, sokan megtalálnak majd, hogy add meg nekik az esélyt az induláshoz.

Mettől meddig számítsak a kopogtató emberekre?

Február 17. és március 3. között.

A jelöltek helyett inkább pártlistát ajánlanék. Lehet?

Az aláírásoddal csak a jelöltek indulását támogathatod, de ezzel közvetve a párt listaállítását is elősegíted; ha legalább 27 jelöltje lesz egy pártnak, máris állíthat országos listát.

Ha adnak egy ezrest, bárkinek aláírom az ajánlóívét. Vagy ezt nem kéne?

Határozottan nem. Tiltja a törvény, hogy bármilyen előnyt elfogadj az ajánlásért vagy a szavazatért cserébe. Sőt, ha bárki ilyesmivel próbálkozik nálad, nem árt tájékoztatni az illetőt, hogy már az ajánlkozásával is törvénysértést követ el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik