Belföld

Bejelentették a Polgárőrség új programját

Mintegy háromszázan vettek részt a Rendőrség Igazgatási Központjának Auditóriumában azon a február 15-ei tanácskozáson, amelyen bejelentették: az Országos Polgárőr Szövetség 2014-et a közterületi biztonság évének tekinti.

A rendezvény bensőséges ünnepséggel kezdődött: dr. Túrós András, az OPSZ elnöke Életmentő Érdeméremmel tüntette ki Mészáros Barnabást, a Boldvai Polgárőr Egyesület elnökét, aki egy égő házból mentett ki – annak ellenére, hogy mindenki igyekezett lebeszélni róla -, majd élesztett újra egy három gyermekes asszonyt.

Az ünnepi percek után az OPSZ elnöke beszédében azt fejtegette: egyfajta kriminológiai történelmet írnak a polgárőrök, hiszen külterületi bűnmegelőzés kérdéskörével sehol nem lehet találkozni. Négy évszakos bűncselekmények és idény jellegű jogsértések jellemzik ezt a területet.

Az elnök kifejtette: napjainkban mintegy 300 ezren élnek tanyákon, döntő többségükben idős, egyedül élő emberek, akiknek a fa- és terménylopások nem ritkán a megélhetésüket veszélyeztetik. Úgy véli, hogy a polgárőrök hozzáállása példamutató, ezért is sikeres programnak néznek elébe.

Papp Károly rendőr altábornagy,az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője több felmérésre, statisztikára hivatkozva azt jelezte: folyamatosan javul az elégedettség a rendőri munka megítélésében az állampolgárok és az önkormányzatok részéről. Emelkedett az elfogások, előállítások, elővezetések száma, s jelentősen javult a közlekedés biztonsága is. Bár ebből egy is sok, 600 alatt maradt a közlekedési balesetben elhunytak száma, amire 1960 óta nem volt példa.

Papp Károly beszéde végén bejelentette: február végén, március elején átadják a beígért 200 kerékpárt a polgárőr egyesületeknek, s ezek közül egyet be is mutattak a tanácskozáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik