Belföld

Sorsdöntő percek, gesztusok – dübörög a Facebook-kampány

A Maven7 Hálózatkutató Zrt. a Political Capital politikai elemző intézet legfrissebb kutatása – több mint 267 ezer felhasználó online politikai aktivitása – alapján arra jutott, hogy a Fidesz és a Jobbik januárban is szinte végig magasan a többi párt felett állt egyirányú szimpatizánsai számát tekintve. (Az egyirányú támogatók a közvélemény-kutatások biztos szavazóinak felelnek meg az online térben.)

Az elemzés szerint a legnépszerűbb politikus Orbán Viktor (168 ezer like). A Fidesz-elnök mögött a vizsgált időszakban második Vona Gábor, a Jobbik elnöke (118 ezer like). Mögöttük – alaposan leszakadva – következeik az Összefogás három kulcsfigurája Bajnai Gordon (64 ezer) Gyurcsány Ferenc (48 ezer) és Mesterházy Attila (41 ezer).

Jobboldali libikóka

A két jobboldali párt továbbra is jóval nagyobb elkötelezett és aktív táborral bír a Facebookon, mint a többi politikai erő. A Fidesz és a Jobbik szinte végig ellentétes pályát írt le a hónapban – amikor az egyiknek nőtt a bázisa, a másiknak csökkent. Ez arra utalhat, hogy van átjárás a két párt tábora között az online térben is. A Fidesz nem tudta folyamatosan azonos szinten mobilizálni táborát, de a nagy ingadozások ellenére szinte végig vezette a mezőnyt.

MSZP-s előretörés

A baloldalon az MSZP látványosan előretört az online térben – jelentősen tudta növelni egyirányú és többirányú szimpatizánsi táborát is. A baloldali összefogás bejelentése érthetően a DK híveit lelkesítette leginkább, de a baloldali tábor a Facebookon sem nőtt érdemben.

Politikai hálózat a Facebookon

A kutatók megvizsgálták, hogy az egyes pártokhoz tartozó oldalak miként kapcsolódnak össze a felhasználók által. A hálózatban minden pártnak minden párttal van átfedő közössége. E csoportok megnyerése minden pártnak elemi érdeke lesz. Minden párt rendelkezik egy jelentős „holdudvarral”, olyan oldalakkal, amelyek kevés felhasználói aktivitást váltanak ki, mivel a pártok facebookos kommunikációja még nem kellően kiterjedt.

Orbán és az Együtt együtt is szerethető

A Fidesz sűrűn szőtt hálózatában a legtöbb kizárólagos felhasználót Orbán Viktor és a Fidesz hivatalos oldala bírja. Ezeknek van a legtöbb közös felhasználója is a kormányzópárt tömbjén belül. Érdekes, hogy sok olyan felhasználó van, aki mind Orbán Viktor, mind az Együtt 2014 posztjait like-olja. Ez egyértelműen a szimpátia jele. A többirányú kötődők közül a legtöbben a Fidesz és az Együtt 2014 között helyezkedtek el. Ez összhangban van a hagyományos közvélemény-kutatások azon eredményeivel, amelyek szerint az Együtt-PM szavazótáborának egy része nem a korábbi baloldali szavazókból került ki.

Baloldal – együtt és mégsem

A baloldalon kiemelten sok kizárólagos támogatóval bír az Együtt 2014 és felzárkózott az MSZP és Mesterházy Attila is. Jelentős egyirányú táborral rendelkezik Gyurcsány Ferenc, aki az MSZP-hez, Mesterházy Attilához és Bajnai Gordonhoz is sok közös felhasználóval kapcsolódik, a Facebookon is egy tömböt alkot a közös listát állító baloldali ellenzék. A baloldali összefogás többi tagja is képviselteti magát a tömbben, a PM és a DK hivatalos oldala és képviselőit tudták mobilizálni.

LMP – baloldali szálak

A baloldali összefogás tagjaival közös felhasználók által összekapcsolódva, de mégis elhatárolhatóan helyezkedik el az LMP hivatalos oldala és három jelentős képviselője – Schiffer András, Szél Bernadett és Ertsey Katalin. A baloldal pártjaihoz hasonlóan nagy holdudvarral rendelkezik az LMP is, sok a centrumról leszakadó kisközösség.

Jobbik – Vona, Dúró, Morvai

A Jobbik szintén rendelkezik egy sűrű hálózattal, amelyben nagy csomópont a párt hivatalos oldala és ifjúsági tagozatának oldala, valamint Vona Gábor és a centrumba kerülő, azaz sok aktív kizárólagos követővel rendelkező Dúró Dóra, Morvai Krisztina. Ezek az oldalak egymással is sűrű közös felhasználói hálóval kapcsolódnak össze, de a Jobbik esetében is igaz a jelentős méretű holdudvar, amelynek jelentős része szintén leszakadónak minősíthető.

Forrás: Political Capital

Az elkötelezett párttámogatók változása

Az összefogás kibővítéséről szóló hírek után az MSZP elvált az Együtt 2014-től és a hónapban végig a baloldali mezőnyt meghaladó mértékben mobilizált, amelyet egyszer-egyszer a Demokratikus Koalíció tudott csak valamelyest felülmúlni. A közvélemény-kutatások eredményeihez hasonlóan nem mutatható ki a baloldali ellenzéki tábor jelentős bővülése, az Összefogás érdemben nem növelte az abban részt vevő pártok online táborát sem, bár január végén növelni tudták egyirányú felhasználóikat, amely feltehetőleg összefügg a paksi bővítéssel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéssel és a tüntetésre való felhívás megfelelő kommunikációjával.

A Fidesz számára a hónap második fele igen hullámzó volt, a választási időpont kihirdetésének napján tudott kiemelkedő számú felhasználót mobilizálni – hasonlóan a Jobbikhoz. A hónap közepétől a két jobboldali párt ezt leszámítva szinte végig ellentétes pályát írt le, azaz egy-egy sikeres kommunikációs húzással legalábbis részben azonos felhasználói kört tudnak mobilizálni. A többi párt a hónapban szinte kimutathatatlanul alacsony számú egyirányú felhasználót tudott magáénak, a KDNP a hónapban végig 100 alatti, az LMP 500 alatti, a PM 300 alatti kizárólagos felhasználóval – olvasható a Maven7 és a Political Capital kutatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik