Belföld

Gyurcsány: Simicska emberei rejtegetik Orbán vagyonát

Gyurcsány Ferenc pénteken bejelenttette: három DK-s társával együtt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottsága indítson vagyonnyilatkozati eljárást Orbán Viktor ellen.

Az ellenzéki párt elnöke azzal vádolja a kormányfőt, hogy politikai pályafutásának jelentős részében olyan jövedelmekhez jutott hozzá, amelyek túlmutatnak a vagyonnyilatkozatában megjelenő hivatalos jövedelmeken, és amelyek nélkül nem igazolható a vagyongyarapodása.

„Orbán Viktor idegen pénzekből gazdagodott, Orbán Viktor korrupt politikussá vált” – mondta. Szerinte a kormányfő számadással tartozik, miből futotta 24 év alatt több mint háromszázmilliós magánvagyonra. Hozzátette: „és akkor még nem említem” azokat a vagyonelemeket, amelyek „minden feltételezés szerint” nem saját nevén, hanem környezetében, felcsúti ismerősök, Simicska Lajoshoz köthető személyek tulajdonában vannak, de „okkal feltételezzük”, hogy a tulajdonjogot Orbán Viktor javára gyakorolják.

A DK elnöke az elmúlt napokban kezdte egyre hangosabban firtatni Orbán Viktor vagyoni helyzetét, ami szerinte – az övével ellentétben – átláthatatlan.

A volt kormányfő kezdetben azt ajánlotta, hogy Orbán is és ő is tegye ki az asztalra, ki mire vitte 1990 óta. Fillérre számoljanak el mindketten nyilvánosan, hogy kiderüljön, kinek, miből futotta minderre – írta Facebook-oldalán. Gyurcsány Ferenc korábban lekeresztapázta a kormányfőt, és azt állította, hogy Orbán Viktor az ország egyik leggazdagabb embere.

A vizsgálat kezdeményezése előtt árulkodó lehet, hogy Gyurcsány Ferenc – főleg sajtóhírekre hivatkozva – a minap azt írta: Orbán Viktor vagyonnyilatkozatai nem adnak sok érdemi információt, a feleségéé lenne sokkal érdekesebb, ami azonban nem nyilvános, csak a mentelmi bizottság tagjai tekinthetnek bele, ők is csak hivatalos vizsgálati eljárásban.

Csütörtökön a volt kormányfő újfent megerősítette, Orbán Viktor irdatlan vagyonának eredetéhez érdekesebb lehet Lévai Anikó bevallása.

A “vagyonelszámoltatási csatát” Gyurcsány Ferenc kedden, egy esztergomi lakossági fórumon is meglebegtette:

Olvasói sztorik