Belföld

Fidesz-alapító Orbán “bakugrásairól”

A politikus a Népszabadságnak azt mondta: semmi más nem működik. A közvélemény-kutatásoknál a jelentős tömeget alkotó bizonytalanok miatt reálisabb képet ad, ha a felmérések mellé teszik az időközi választások eredményét is. Ezek azt mutatják, hogy vagy az ellenzéki jelölt nyer, vagy kifejezetten szoros a verseny a két oldal között.

Előzési távolságban a Fidesz

Számára ez azt mutatja, hogy sok a titkolózó szavazó, a két tábor valójában fej-fej mellett halad. „Az Összefogással a Fidesz előzési távolságba került. Azon kell dolgozni a következő hetekben, hogy meg is tudják előzni őket. A hamarosan induló miniszterelnök-jelölti kampány ezen lendíteni fog. Szerinte pártja azoknak a szavazatát szerezheti meg az ellenzéknek, akik szabadságszeretők, az ember- és egyénközpontú liberális gondolkodás hívei. „Ez egy masszív és jelentős választói réteg.” A Liberálisok vezetője hasznosnak tartaná ellenzéki árnyékkormány létrehozását a választásokig. Nem kellene minden kormányzati pozíciót előre kiosztani, „de érdemes lenne hétről hétre megnevezni olyan jelentős szereplőket, akikre bizonyos területeken számít a leendő kormányfő. Ez erősítené a hitelességet és a kormányzóképességet”.

Nemzeti minimum kellene

Fodor Gábor egy esetleges kormányváltás után gesztusokat tenne, mert meggyőződése, hogy „az ország csak akkor fog kilábalni a jelenlegi helyzetéből, ha a jobboldaliak, baloldaliak és liberálisok megállapodnak a nemzeti minimumokban. Ehhez előbb választást kell nyerni, mert igazi gesztusokat a hatalmon lévők tudnak tenni. A hatalom mostani birtoklóinak pedig sajnos eszükben sincs betemetni az árkokat. Legyen világos, ha meg is indul a gesztuspolitizálás, hosszú évek kellenek még a megoldáshoz. De el kell kezdeni ezt a folyamatot. Amíg az egyik tábor a rabláncon akarja elvinni a másikat, ebből az országból semmi nem lesz.”

Pakstól – Moszkváig

A volt környezetvédelmi miniszter nem feltétlenül atomenergia-ellenes, de abban is biztos, hogy mindenképpen az embereknek kell dönteniük, hogy a paksi bővítést miként, milyen áron, mikor és kikkel kell megcsinálni. „Végzetes hiba évtizedes gazdasági függőségbe taszítani az országot, pláne azzal az Oroszországgal, amely nem ténylegesen demokratikus ország”. Fodor életveszélyes hazárdjátéknak nevezi az interjúban azt, ami most történik. Orbán korábban kizavarta az oroszokat, most pedig behívja őket és újra, évtizedekre függővé tesz minket tőlük. A rendszerváltáskor pont az volt a kérdés, hogy a kelethez vagy a nyugathoz akarunk tartozni. Elég világos volt a válasz. Most hasonlót látunk Kijevben is, ami intő példa kellene, hogy legyen.

Göncztől – Pozsgayig

Szerinte gyönyörű szimbóluma a jelenlegi rendszernek az is, hogy Göncz Árpád helyett a Fidesz azt a Pozsgay Imrét nevezi a rendszerváltás hősének, aki ellen ő, mint Fidesz-alapító (többek között Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval közösen) elszántan harcolt, mert az MSZMP és a kommunista rendszer egyik szimbólumának tartották. „Ő most a Fidesznél a rendszerváltás szimbóluma. Ebben minden benne van.” Jól mutatja a torz átalakulást, bár szerinte jelenleg már a Fidesz szavazói sem tudják mindig követni a bakugrásokat, amelyet pártjuk elkövet. Fodor Gábor azt egészen elképesztőnek nevezi, hogy a napokban minden fontosabb állami vezető levélben üdvözölte az iszlám forradalom teheráni évfordulóját.

Több mint kormányváltás

Fodor úgy gondolja, a választók egy része még nincs tisztában azzal, hogy április hatodikán nemcsak az Orbán-kormányról mondanak véleményt, hanem az egész jelenlegi rendszerről. Nem gondolja, hogy a kormánypártok csalni próbálnak a választáson, de „a pályát egyoldalúan jobbra döntötték”. Továbbra is azt feltételezi, hogy az ország javát akarják, csak szerinte rosszul. Bírálja, de nem tekinti ellenségének a jobboldalt és a kormányoldalt. „Azt kell feltételeznünk, hogy a választások tiszták és korrektek lesznek, de megérti, hogy a választók egy része fél attól, hogy az általa leadott voks csalás áldozatává válhat. Éppen ezért jó megoldásnak tartaná, ha az ellenzék felkészülne és a választás napján alternatív szavazatszámlálást tartana. Ez nyugalmat hozna a bizalmatlanoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik