Belföld

Simon-ügy: már a nyomozóknál a rejtélyes boríték

simon (simon, )
simon (simon, )

Ügyészségi nyomozók jelentek meg csütörtökön az MSZP-székháznál és Simon Gábor házánál.

A Hír TV információi szerint a Simon Gábor ügyében elindított büntetőeljárás miatt a nyomozók az MSZP székházából olyan borítékokat vittek el, amelyek a szocialista képviselőjelöltek által a pártnak külön leadott vagyonnyilatkozatokat tartalmaztak.

Mesterházy Attila előzőleg azt mondta, nincs ilyen boríték, de később pontosított a Hír TV-nek és azt mondta, mégis van, az ügyészségi nyomozók már el is vitték a Jókai utcai székházból.

Az ügyészségi nyomozókat Simon Gábor bosszúsan fogadta XVIII. kerületi házában – közölte a Hír TV. A volt képviselő a házába beengedett három nyomozót. Azt még nem tudni, hogy idézéssel vagy házkutatási paranccsal mentek-e, de a helyszínen van Simon ügyvédje is.

Simon Gábor korábban folyamatosan menekült a sajtó elől. Az Index újságírói is a házánál várták, de a csütörtökön lemondott képviselő autóba ült és megpróbálta lerázni őket.

Az Országgyűlés csütörtökön a házszabálytól történő eltéréssel felkérte a mentelmi bizottságot, hogy vizsgálja ki Simon Gábor eltitkolt vagyonának ügyét. A Ház 273 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta Rubovszky György önálló indítványát. A bizottságnak március 31-ig kell tájékoztatót készítenie arról, hogy Simon eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből, vagy országgyűlési képviselői, illetve korábbi párttisztségével állnak összefüggésben.

Az Országgyűlés arra is felkérte a bizottságot, hogy vizsgálja meg, van-e lehetőség a Simon Gábornak az összeférhetetlenség időszakában kifizetett javadalmazás jogi úton történő visszakövetelésére.

40 millió a tét?

A mentelmi bizottság KDNP-s elnöke korábban azt mondta: Simonnál az összeférhetetlenség 2009 januárjától áll fenn. Akkor tette az első olyan vagyonnyilatkozatát, amelyben már fel kellett volna tüntetnie az ausztriai számlán lévő, mai értéken 240 millió forintnyi devizát. „A képviselő köteles az összeférhetetlenség keletkezésétől a megbízatása megszűnéséig a részére kifizetett javadalmazást az Országgyűlésnek visszafizetni, ha a parlament mondja ki az összeférhetetlenségét” – idézte Rubovszky az Országgyűlésről szóló törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik