Belföld

Semjén Zsolt

“Ha egy ember ellenáll a kísértésnek, és nem követi el a bűnt, akkor bűntelen, sőt minél nagyobb kísértésnek áll ellen, annál nagyobb az életszentsége. (…) Nagy dilemma, érdemes-e vállalni a kockázatot, hogy egy ilyen hajlamú ember elbukik a kísértésekkel szemben, s aztán a bűnén csámcsogva a komplett világsajtó nekiesik az egyháznak. Mondom: ha egy homoszexuális végig ellenáll a kísértésnek, szentté válik, de ebből még nem következik, hogy püspökként behoznám papnak.”

Semjén Zsolt: Csak azért is lovon! (Hir24, 2013. auguisztus 6.)

 

Budapesten született 1962. augusztus 8-án. Nős, három gyereke van.

A fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizik, majd négy éven át hivatalsegéd a Kisipari Termeltető Vállalatnál. 1984-ben felveszik a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémiára, 1990-ben teológusi diplomát szerez; közben az ELTE-n szociológiát hallgat, 1992-ben másoddiplomához jut.

1989 tavaszán a Kereszténydemokrata Néppárt egyik alapító tagja. Az első ciklusban az Országgyűlés Hivatalának alkalmazottja, a KDNP-frakció hivatalvezetője, frakciótitkára, 1993-tól szóvivője. 1990-ben a párt I-II. kerületi elnöke, az országos elnökség tagja. Az önkormányzati választáson II. kerületi önkormányzati képviselő lesz, az MDF–FKGP–KDNP-frakció vezetője, egy éven át a párt fegyelmi és etikai bizottságának elnöke. 1994-ben a KDNP országos listájáról jutott az Országgyűlésbe, a t. Ház egyik jegyzője. 1997-ben több társával együtt kizárják a pártból és a frakcióból; októberben az MDF képviselőcsoportjához csatlakozik.

1998-ban nem szerez mandátumot, viszont ő a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának egyházi ügyekben illetékes helyettes államtitkára. 2002-ben a Fidesz-MDF közös listáról jut a Házba, a Fidesz-frakcióba ül be. A 2002-ben újjáalakuló KDNP elnökhelyettese, majd Varga László halála után a párt elnöke. 2006-ban egyéniben szerez mandátumot Kalocsán, s lesz a KDNP frakcióvezetője. 2010-ben ismét győz egyéniben, s elnyeri az általános miniszterelnök-helyettesi, valamint a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszteri megbízatást.

2010 óta az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke (fővadász).

2012 novemberében a hvg.hu plágiummal vádolja meg. Mondván: a politikus 1991-es teológiai doktori disszertációja „jelentős mennyiségű szövegazonos átvételt, illetve szó szerinti fordítást tartalmaz korábban megjelent művekből, idézőjelek megfelelő használata nélkül”. Az egyetem nem indít vizsgálatot. Szintén felvetődik az ollózás vádja Semjén ELTE-s szociológia szakdolgozata kapcsán – ebből több oldal lényegében szó szerint megegyezik a politikus egykori konzulensének két később publikált cikkével. Az ELTE megállapítja a „jelentős szövegazonosságot”, és kimondta, hogy „Semjén Zsolt súlyos szakmai-etikai vétséget követett el”. Semjén azt állítja, jóhiszeműen, oktatóinak iránymutatása szerint járt el, és visszautasította az erkölcsi vádakat. Politikai karrierje túléli a botrányt.

Interjúnk vele itt.


Fotó: Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik