Belföld

Megúszhatja Simon a lenyúlt 240 milliót

Nem biztos, hogy büntetőjogi értelemben felelősségre lehet majd vonni az MSZP-s politikust, aki egyelőre nem mondott le a képviselőségről, vagyis még él a mentelmi joga.

Pártelnökhelyettesi posztjáról már lemondott, képviselőségéről még nem Simon Gábor, akiről nemrég derült ki, hogy 240 millió forintnyi eurót és dollárt tart évek óta egy bécsi bankban, erről viszont nem tett említést a vagyonnyilatkozataiban.

Ha az MSZP-s politikus lemond képviselői mandátumáról, akkor elveszíti mentelmi jogát is. Az M1 Ma reggel című műsorában ennek kapcsán a bűntetőjogászt azt mondta: több bűncselekmény, elsősorban az adócsalás gyanúja, valamint ehhez kapcsolódóan a pénzmosás és a magánokirat-hamisítás merülhet fel Simon ellen.

Bizonyítani kell a bűncselekményt

Az adócsalás bűntette azonban mára elévülhetett, ebben az esetben kerül elő a pénzmosás kérdése – tette hozzá Gellér Balázs, aki szerint a pénzmosáshoz a pénznek bizonyíthatóan bűncselekményből kell származnia. Ha a vádhatóság ezt nem tudja bizonyítani, nem találnak információkat és tanúkat, akkor Simon megúszhatja.

A NAV azonban még mindig indíthat vagyonosodási eljárást, aminek következtében adófizetési kötelezettséget is megállapíthat. Ez Simon esetében 150 millió forintot jelenthet.

Amíg az adóhatóság nem zárolja a politikus vagyonát, addig azzal szabadon rendelkezhet – akár egy Kajmán-szigeteki bankszámlára is átmentheti a millióit.

A Népszabadság közben azt írja, az ügyészség mindaddig nem léphet, még csak házkutatást sem tarthat Simonnál, amíg védi őt a mentelmi jog. A lap ügyészségi forrásai úgy fogalmaztak: fennáll a veszélye, hogy mire léphetnek, fontos bizonyítékok sorának vész nyoma, ami alaposan megnehezítheti majd az ügy tisztázását, Simon esetleges bűnösségének bizonyítását. Abban bíznak csak, hogy Simon nem tűnhet el, nem bujkálhat külföldön, s neki és volt pártjának is elemi érdeke tisztázni a helyzetet.

Olvasói sztorik