Belföld

A közmédia is kellett az ál-kampányvideóhoz?

A film az NVI nevében buzdítja szavazásra a határon túli magyarokat, ezért korábban Braun Róbert szocialista politikus felszólította az irodát, hogy kezdeményezzen vizsgálatot, különben az MSZP feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával.

Szerinte a film a Fideszé, hiszen a videó megtéveszti a külföldön élő választókat azzal, hogy “manipulatív módon azt a hamis látszatot kelti”, Orbán Viktor és pártja támogatása érdekében kell regisztrálni, majd szavazni az országgyűlési választáson. A Fidesz erre úgy reagált, Braun Róbert állításaival ellentétben választási csalást és hamisítást az MSZP-nél szokás elkövetni.

Az NVI nem tervez vizsgálatot, feljelentést – az LMP nem érti

“A videót nem a Nemzeti Választási Iroda készítette, készítésére megbízást nem adott, készítésében nem vett részt, arról nem volt tudomása.” Az NVI-vel ellentétben a Magyar Liberális Párt úgy véli: nem maradhat következmények nélkül a határon túli szavazók megtévesztése. A párt nem érti, hogy a Nemzeti Választási Iroda miért hagyja ennyiben. Az ellenzéki erő „nehezen hihetőnek és értelmezhetetlennek tartja azokat az állításokat, melyek a Hír24 riportjában hangzottak el a választásra buzdító, ezidáig ismeretlen eredetű kampányfilm készítéséről”.

A liberálisok furcsállják, hogy a Nemzeti Választási Irodát nem érdekli, ha valaki webcímével visszaélve politikai jellegű tartalommal megtéveszti a választókat. Nehezen hihető, hogy egy profi technikával készített, profi narrátort szerepeltető filmnél ne lehessen kideríteni, ki készítette a videót.

Mit lép az MTVA, az Artisjus?

A Magyar Liberális Párt szerint a film „archív képkockákat tartalmaz, melyek tulajdonosa nagy bizonyossággal az MTVA. Ha ez így van, akkor az MTVA-tól kértek-e engedélyt a filmrészletek használatához? Ha igen, akkor ki? Ha nem kértek, akkor az MTVA indított-e eljárást jogtalan felhasználás miatt? Ha nem indított, akkor miért nem? Arra is választ várnak, hogy az Artusjushoz érkezett-e a film zenéjével kapcsolatban bejelentés, vagy a használatára kérelem, esetleg befizetett jogdíj? Ha igen, akkor kitől? Ha nem, akkor indított-e eljárást az Artisjus hivatalból, miután a film napvilágra került és botrányt kavart?

Kautzkyt nem érdekli, mihez adja a hangját?

Az ellenzéki párt azt sem tartja hihetőnek, hogy „Kautzky Armand nem ismeri megbízóját. A művész minden bizonnyal nem véletlenül sétált egy rádióstúdió felé, ahová betért, majd talált egy szöveget, amit ha már ott volt, felolvasott. Kautzky Armand melyik rádióstúdióban járt, hol mondta föl a szöveget, kitől kapta meg a szöveget, kivel beszélte meg a felvétel helyét és időpontját? Kautzky Armand szakmájában éppen az egyik legfontosabb kérdés egy szerződés megkötésénél, hogy ki a megbízó, mihez adja a művész a hangját. Kautzky Armandot mióta nem foglalkoztatja, hogy hol, honnan hallja vissza saját hangját, mihez adja a nevét? A művészt mióta nem érdekli, hogy ki bízza meg munkával?”

A Magyar Liberális Párt kíváncsian várja a válaszokat, melyek minden bizonnyal közelebb visznek a film készítőjéhez, aki visszaélt a Nemzeti Választási Iroda nevével, megtévesztve elsősorban a határokon túli, de a belföldi szavazópolgárokat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik