Belföld

Tizenhét milliárdból él Sopron

Négy és háromnegyed milliárd forintot terveztek be fejlesztésekre; ez a 2013-as büdzsében szereplő összeg több mint másfélszerese.

Több mint 17 milliárd forintból, a tavalyinál nyolcadával nagyobb összegből gazdálkodik Sopron az idén. A városi közgyűlés hétfőn 12 támogató és 3 ellenszavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el az önkormányzat költségvetését.

Szigorú gazdálkodásra van szükség, de emellett a költségvetés biztosítja a város fejlődését – hangoztatta a döntéshozatal előtt Fodor Tamás polgármester, megjegyezve, hogy az állami adósságátvállalásnak köszönhetően a 2002-es szintnél is kisebbek a város tartozásai, ennek pedig a kormányoldal és az ellenzék egyaránt örülhet.

A városvezető hozzátette: az is indokolja a szigorú gazdálkodást, hogy nincs bőséges adóbevétele a városnak.

Ezt mutatja, hogy az elfogadott előterjesztés szerint az összesen 4,6 milliárdhoz közelítő közhatalmi bevételek rovatban 2,9 milliárdos helyi iparűzési adóval, 900 milliós építmény-, 350 milliós kommunális és 150 milliós idegenforgalmiadó-bevétellel kalkulálnak 2014-re.

Az előterjesztésben az áll: csaknem négy és fél milliárd forintot fordítanak az idén az önkormányzat, intézményei és a polgármesteri hivatal működésére, míg a dologi kiadások meghaladják a 2,3 milliárdot. A városüzemeltetés tervezett költsége – 2,5 százalékos emelkedéssel – 920 millió forinthoz közelít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik