Belföld

Évszázados aszály sokkolhat a nyáron

Egyes tanulmányok szerint még háborút is okozhat a forró időjárás.

Bár a legtöbb időjárást kutató intézet mérései, előrejelzései nagyban eltérnek egymástól, azt kijelenthetjük: a 2013-as nyár volt hazánkban a legforróbb az elmúlt 130 évben. Magyarországon két rekord is megdőlt. Győr-Likócson majdnem 41 fokot mértek augusztusban, a legmagasabb minimumhőmérsékletet pedig Pécsen, 25 fokot.

Noha a meteorológusok szerint lehetetlenség több hónappal, sőt több héttel előre megjósolni a pontos időjárást, már most elkezdődtek a találgatások: vajon milyen nyárra számíthatunk? Tavaly szélsőséges időszakot éltünk át. Március közepén zord, sarkvidéki hófúvást láttunk, ezután esős, csapadékos június következett hatalmas árvizekkel, aztán úgy tombolt a forróság, mint már nagyon régen.

A WMO (Meteorológiai Világszervezet) vezetője pár napja azt nyilatkozta, hogy a globális felmelegedés tapasztalható volt az elmúlt években, ennek következménye a szélsőséges időjárás, a tavasz és az ősz rövidülése vagy teljes eltűnése. Beszélt arról is, hogy kontinensenként különböző a klímaváltozás mértéke. Elképzelheti azonban, hogy a 2013-as nyárnál is forróbb júliusnak és augusztusnak nézünk elébe.

Forró száraz vagy hideg esős nyár közeleg

A szervezet közleménye szerint az El Nino jelenség kialakulásától is függ, hogy élvezhetjük-e a nyarat vagy sem. Igazából egyik véglet sem kecsegtet sok jóval. Ha elmarad, akkor szörnyű kánikulával és szárazsággal kell szembe néznünk, ha mégis lesz El Nino, akkor hűvös, csapadékos lesz a vakációzós időszak.

Nézzük, milyen lesz a 2014-es év? Az enyhe tél miatt bizonyára sokkal több lesz a kártevő, mely hatást gyakorol a mezőgazdaságra. A túl enyhe téli napok szintén veszélyeztetik a termést, hiszen a korán fejlődésnek induló növények elfagyhatnak, ha pár napra visszatér a fagyos idő.

Ismét árvíz fenyeget?

Ami a hőmérsékletet illeti: egyes klímakutató szervezetek csapadékos és hűvösebb május-júniusi időszakot ígérnek, ám ezt szerintük aszályos július-augusztus követi majd. Az sem kizárt, hogy a tavalyihoz hasonlóan, idén is nagy árvizekkel kell szembenéznünk. Természetesen ezt előre megjósolni lehetetlenség, jópár alkalommal látványosan melléfogtak már ebben a témában az illetékes szervezetek. Abban azonban változatlanul egyetértenek, hogy egyre inkább a szélsőségeké lesz a főszerep.

Forróbb években több a hárobú is

Amerikai kutatók az 1950 és 2004 között történt konfliktusok számát hasonlította össze az El Nino meleg klímajelenség és a La Nina hűvös jelenség megjelenésével. Az eredmények szerint bizonyos régiókban az El Nino idején lényegesen több konfliktus robban ki, mint a La Nina éveiben. A tudósok 175 vizsgált országot osztottak két csoportra. Folytatás!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik