Belföld

Szabálytalan autóhitelek

Több ezren úszhatják meg a devizatartozást rossz szerződések miatt. A kölcsönt vissza kell fizetni, csak az árfolyamváltozás miatti többletet nem.

Devizában felvett autóhitelek ezrei lehetnek érvénytelenek egy szegedi ügyvédnő szerint. Bihari Krisztina a Duna tévének elmondta: a 2010 előtt kötött szerződések jelentős részénél a bank helyett a kereskedő írta alá a kölcsönszerződést – engedély nélkül.

Az ügyvédnő több jogerős bírósági ítélet alapján azt állítja: a felvett hitelösszeget, a jegybanki kamattal kiegészítve ugyan meg kell fizetni, de az árfolyam és kamatköltségeket nem.

Az ügyvédnő azt mondja: akinek ilyen szabálytalan szerződése volt és már többet fizetett vissza annál, mint amennyit felvett, a különbözetet visszaperelheti.

Ma 250 ezer hitelre vásárolt autó fut az utakon. A kölcsönök kétharmada devizaalapú, minden ötödiket már egyáltalán nem fizetik – hangzott el a Duna tévében.

Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár közelmúltbeli fórumokon már jelezte, hogy a kormány is gondolkodik, hogyan lehetne segíteni az olyan autóhiteleseken, akik már többször kifizették a kocsi árát és még mindig nem járt le a hitelük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik