Belföld

Kétszáznegyvenmilliós Simon menekül

simon gábor (simon gábor)
simon gábor (simon gábor)

A képviselő nem jelent meg a mentelmi bizottság hétfő délelőtti ülésén.

Nem jelent meg a mentelmi bizottság hétfő délelőtti ülésén a minap botrányba keveredett Simon Gábor. Mint ismeretes, a szocialista képviselő egy osztrák bankban vezetett számláján kétszáznegyvenmillió forint értékben tart eurót és dollárt, ám ennek a vagyonnyilatkozatában nincs nyoma.


Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke mutatja Simon Gábor megküldött vagyonnyilatkozatát
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A mentelmi bizottság ma délelőtt zárt ülésen tárgyalta az ügyet. Erre Simont is hívták – itt lett volna módja magyarázatot adni a negyedmilliárdra -, ám a politikus kevéssel a kezdés előtt levélben arról tájékoztatta Rubovszky György elnököt, hogy nem él a lehetőséggel. A bizottság szocialista tagjai szintén távol maradtak, hasonlóan az LMP-s Schiffer Andráshoz.

Az ügy parlamenti fejezete vélhetően hamarosan véget ér, ugyanis Simon a sajtón keresztül már jelezte, hogy szerdáig lemond mandátumáról. Ha ezt hivatalosan, a házelnöknek írt levélben is bejelenti, képviselői jogviszonya megszűnik. Ezzel együtt mentelmi jog sem jár majd neki, így valószínűleg nyomozás indul ellene.

Simon egyébként ma új vagyonnyilatkozatot nyújtott be, ám ebben – Rubovszky György állítása szerint – továbbra sincs magyarázat arra, honnan származik az osztrák banszámlákon parkoló pénz.. Azt is Rubovszkytól tudjuk, Simon az elnöknek címzett levelében azzal védekezett, hogy az előző vagyonnyilatkozata során “nem talált” olyan rubrikát, ahová beírhatta volna a kétszáznegyvenmilliós vagyont.

A vagyonnyilatkozat elvileg még ma délután olvasható lesz az Országgyűlés honlapján.

Az MSZP-ben egyelőre hallgatnak, vélhetően tartják magukat ahhoz a “kommunikációs verzióhoz”, hogy “Simon Gábor immár magánember, védje meg magát”.

Fotó: Kummer János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik