Belföld

Élet és halál között volt Novák Előd

Szinte a halálból hoztak vissza az orvosok – kezdi kórházi beszámolóját a Facebookon Novák Előd, aki a Jobbik által szervezett kitörés túrán a bokáját törte, még kilométereket kellett mennie „a bajtársakra támaszkodva a legközelebbi autóútig, ahova mentő tudott jönni”.

Novák Előd megpróbáltatásai azonban igazából a kórházban kezdődtek. Mint részletesen írja, az „éjszakai műtétem gerincbe fecskendezett érzéstelenítése miatt valamiért a felső testem is lebénult, a légzésem is leállt, gyakorlatilag megfulladtam, de aztán szerencsére közvetlenül az eszméletvesztés után lélegeztetőgéppel megmentettek. A bokámat is sikeresen összecsavarozták, és már jól vagyok, de még napokig bent tartanak”. Miután hetekig feküdnie kell, számos lakossági fórumot mondott le, így a kampányban párttásai helyettesítik, amíg felépül.

Állandó húgyszag

Novák Előd azt is megosztotta követőivel a Facebookon, hogy külön kérte, ne a képviselőknek is fenntartott Honvédkórházba vigyék, hanem oda, ahova bárki mást. Így került a Szent János Kórházba. Az ottani állapotokról így számol be: „Öten fekszünk egy kórteremben, állandó húgyszagban, mit is mondjak még, pl. a koszt nagyságrendekkel jobb volt a Gyorskocsi utcai fogdában, ahova 2006. október 23-án zárt be néhány napra Gyurcsány-rezsim”.

Hova kérjük magunkat

A budapesti Szent János Kórház traumatológiája legendásan zord hely, 2013-ban az index.hu cikke és tapasztalatai nyomán még vizsgálatot is tartottak itt, mivel a baleseti sebészet nehezen volt megközelíthető, a nem mentővel érkező betegeket senki nem tájékoztatta, a személyzet pedig olykor minősíthetetlen hangon beszélt a várakozókkal. Később a részleg vezető főorvosa azzal védekezett, túlterheltek, és forráshiányosak – mint az egész magyar egészségügy.
Amely nem üzlet persze, csak pár száz ember szedi magát meg belőle. (Mondhatni, ne panaszkodjon senki, aki annak idején sokallta a 300 forintos vizitdíjat, az most csak szagolja a Novák által is tapasztalt húgyszagot és egye a börtönkosztnál is rosszabb ellátást.)

A Házipatika.com éves versenyén a legjobb kórházakra szavazhatnak a felhasználók. Több mint 40 ezer szavazat alapján a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház több éves regnálását 2012-ben felváltotta a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája. További eredmények itt.

A nagy egészségügyi reform – amelybe belebukott Gyurcsány Ferenc, holott igazából ellenezte (félszívvel támogatta, majd leváltotta az azt képviselő miniszter Horváth Ágnest) – idején elindult a kórházak rangsorolása, de ezt a 2009-es eredménysort azóta persze már nem lehet fellelni az internet zugaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik