Belföld

Nem kell a kormány pénze Zalaegerszegen

A zalaegerszegi Béke-Shalom Baráti Társaság nem kívánja igénybe venni a Magyar Holokauszt Emlékév - 2014 pályázaton elnyert egymillió forintot.

Korábban már az Érsekújvári Zsidó Hitközség is jelezte, inkább visszaküldik a kormánytámogatást, mert úgy látják, a holokauszt áldozatainak emlékét kampánycélokra használják fel. Később ugyanígy tett a Dohány és a Frankel Leó utcai zsinagóga is, valamint a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ is, de a Gólem színháznak sem kell a támogatás.

Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi Társaság elnöke elmondta, a 34 tagú szervezet a csütörtöki közgyűlésen egy ellenszavazat mellett döntött arról, hogy visszautasítja a kormány civil alap pályázatán elnyert támogatást.

Indoklásaként az elnök azt mondta, a támogatást a megemlékezések körül kialakult politikai helyzet miatt nem fogadják el. A kormány kettős beszédet alkalmaz, mást mond Brüsszelben és Magyarországon, és másként is cselekszik – fogalmazott Siklósi Vilmos.

Hozzátette: az 1990-ben megalakult zalaegerszegi Béke-Shalom Baráti Társaság soha nem politizált. A pályázaton elnyert egymillió forintot holokauszt emlékhangverseny megrendezésére kívánták fordítani, a megemlékezést más forrásból finanszírozzák majd.

Orbán még nem szólalt meg

A Zsidó Közösségi Kerekasztal és Lázár János csütörtöki megbeszélése után a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, hogy Orbán Viktor a jövő héten ad konkrét választ három komoly vitákat kiváltó ügyben. Ez a három a körösmezői borzalom kérdése” és Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának ezzel kapcsolatban tett nyilatkozata, a józsefvárosi pályaudvarból kialakítandó Sorsok Háza emlékhely és oktatási központ, illetve a német megszállási emlékmű, amelyet az 1944. március 19-én történt német megszállás évfordulója kapcsán kíván felállítani a kormányzat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik