Belföld

Orbán: Zsugori alak vagyok

Ezzel nyugtatja a miniszterelnök a paksi üzlet miatt aggódókat. Szerinte Magyarország emberemlékezet óta nem kötött olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint a paksi erőmű bővítéséhez biztosítandó orosz államközi hitel.

Orbán Viktor a szegedi lézerközpont csütörtöki ünnepélyes alapkőletételének alkalmából nyilatkozott a szegedma.hu hírportálnak. A paksi erőműbővítésről szólva megerősítette: az új blokkok megindításával 13 százalékkal csökkenhet majd az áram ára.

„Zsugori alak vagyok, ha az ország pénzéről van szó: rossz üzleteket nem kötök” – válaszolta az atomerőmű-fejlesztéshez biztosítandó orosz hitellel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor, aki szerint emberemlékezet óta nem kötött Magyarország olyan kedvező pénzügyi egyezséget, mint ez a kölcsön. Jelezte egyúttal, hogy hamarosan benyújtják a parlamentnek a nukleáris energiával kapcsolatos beruházás pénzügyi finanszírozásáról szóló nemzetközi szerződést is.

Úgy fogalmazott, azért tudnak együttműködni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert már első találkozásukkor megállapodtak, hogy pragmatikus alapokon közelítik meg a két ország kapcsolatát. “Nem a múltat akarjuk újravívni, nem a múltban akarunk igazságot tenni, hanem pragmatikusan keressük a kölcsönös előnyöket kínáló megoldásokat” – magyarázta.

A külföldön munkát vállaló magyarokról a miniszterelnök azt mondta: nem szabad csak negatívan viszonyulni ehhez a kérdéshez. Példaként említette, hogy a kálvinisták is először Hollandiában tanulták meg a könyvkiadást, ismerték meg az akkori világ legfejlettebb tudományos műhelyeit, majd Magyarországra “hazatérve felemelték saját nemzetüket”.

Arról sem szabad elfeledkezni – folytatta -, hogy kialakult egy európai életstílus, amely azt mutatja, hogy a mozgékony, tehetséges, kockázatvállalásra hajlandó fiatalok valóban mobilisak a kontinensen.

Azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön Szegeden többször is gratulált a lézerközpont-beruházáshoz a város MSZP-s polgármesterének, Botka Lászlónak, Orbán Viktor úgy fogalmazott, “mikor eljön az ideje, akkor lehet szkanderozni, összemérni az erőt, ám mivel az úriember nem csibész, az ellenfélnek is megadja, ami jár”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik