Belföld

Kiakadtak a moszkvai ingatlanügy vádlottjai

Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult nyílt levélben a moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítése ügyében megvádolt Székely Árpád, Fekszi Márta, Tátrai Miklós és Császy Zsolt, az MTI-hez pénteken eljuttatott levélben "hamisnak és manipulatívnak" minősítve Keresztes Imre főügyész állításait, egyúttal sürgetve, távolítsák el a beosztásából.

Tavaly májusban a főügyészség a moszkvai képviselet áron aluli értékesítése miatt Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolta meg.

Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, valamint az MNV Zrt. két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársát társtettesként elkövetett bűnpártolás vétségével.

Valamennyiüket folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével is megvádolta az ügyészség. A Budapest Környéki Törvényszék tavaly május 30-án felfüggesztette az eljárást, mert megítélése szerint olyan érdemi bizonyítékok beszerzésére volt még szükség, amelyek nélkül érdemben nem bírálható el az ügy.

100 milliós rés

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtökön a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy megérkeztek a válaszok a jogsegélykérelemre az ügyben, így folytatódhat az eljárás a törvényszéken. Tájékoztatása szerint a brit válasz szerint az ingatlanra a Chusman & Wakefield által adott értékbecslésre a megrendelést egy, az ügylethez köthető magánszemély adta. A dokumentumokon a megrendelőt valótlanul tüntették fel, a megrendelő neve üzleti titok.

Az orosz válaszok többi között azt tartalmazták, hogy a nyomozás Oroszországban is folyamatban van, az értékesítés nyomán 3 milliárd rubelt utaltak offshore számlákra, ám az összeg útját nem sikerült nyomon követni. A válasz tartalmazta azt is, hogy az ingatlan továbbértékesítéséhez szükséges második értékbecslés kizárólag a hétszeres értéken történő tulajdonváltás szempontjait szolgálta.

Keresztes Imre szerint a beszerzett információk igazolják a gyanút, hogy az ügylet során 100 millió dolláros rés mutatkozik. (Ennyivel többért – 3,5 milliárd rubelért – vásárolta meg az orosz állam az ingatlant, mint amennyiért – 21,3 millió dollár – a magyar fél azt eladta.) A főügyész közölte: a beérkezett válaszok “nem adtak alapot arra, hogy a vádiratot módosítsák vagy kiegészítsék”.

“Egyértelmű cáfolat”

Székely Árpád, Fekszi Márta, Tátrai Miklós és Császy Zsolt nyílt levelükben visszautasították a főügyész állításait. Azt írták, hogy a “Londonból érkezett iratok egyértelműen cáfolják, hogy a magyar állam által elfogadott értékbecslés valótlan tartalmú lenne. A Moszkvából érkezett iratokban pedig az orosz ügyészség és számvevőszék megállapítja, hogy az orosz állam kárára költségvetési csalást követtek el, mert Oroszország túl drágán vette meg az ingatlant” – közölték. Hozzátették: az orosz hatóságok szerint az a második értékbecslés, melyre Keresztes Imre a vádat alapozza, manipulált, valótlan adatokat tartalmaz.

A levélben azt írták: az orosz hatóságok szerint az orosz állam kára a túlárazott vásárlás miatt 72 millió dollár – ennyivel drágábban vette meg az orosz állam, mint amennyiért a magyar eladta. E tényállás alapján jelenleg is büntetőeljárás folyik Oroszországban.

Hozzátették, elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelenlegi politikai közegben a főügyész úgy fogalmazott: az értékesítéssel több mint hárommilliárd rubelt utaltak offshore számlákra, de a pénz útját nem sikerült végigkövetni. Hozzáfűzték: az orosz ügyészség levele alapján az orosz kormány által az orosz cégnek kifizetett orosz közpénz került offshore számlákra, aminek “Magyarországhoz a világon semmi köze nincs”.

A Fidesz is képbe kerül

“A főügyész nyilatkozata, hamis, manipulatív tájékoztatása nyílt politikai beavatkozás a választási kampányba a Fidesz oldalán” – jelentették ki. Meglátásuk szerint a főügyész megszegte az esküjét, amely szerint az ügyész törvényes kötelezettségei teljesítésekor elfogulatlanul és részrehajlás nélkül jár el.

Székely Árpád, Fekszi Márta, Tátrai Miklós és Császy Zsolt hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt feljelentést tesznek, egyúttal felszólították Polt Pétert, hogy “Keresztes Imrét haladéktalanul távolítsa el főügyészi beosztásából, szolgálati viszonyát pedig kötelezettségszegés miatt szüntesse meg” – olvasható a nyílt levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik