Belföld

Gyurcsány: Orbán az ország legnagyobb szélhámosa

Ennek igazolására példaként hozta fel, hogy míg 2002 és 2010 között a reálkeresetek 3,24 százalékkal növekedtek, addig a következő három évben ugyanezek a keresetek átlagosan egy százalékkal csökkentek.

Kötelessége igazat szólni

A nemzeti jövedelem “az elmúlt nyolc évben” minden évben 1,6 százalékkal emelkedett, az elmúlt három-négy évben átlagosan 0,4 százalékkal csökkent, az infláció 5,3 százalék volt, az elmúlt három évben 5,4 százalék, a svájci frank annak idején 180, ma 250, egy euró 256 forint volt, ma 308 – sorolta a politikus.
“Én 2006-ban kifizettem egy életre az igazmondás árát, okom van, kötelességem igazat szólni, csak az igazat” – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: “ezzel szemben a miniszterelnök, aki állítólag soha nem hazudott, most azt hazudja, hogy Magyarország jobban teljesít, miközben látják, hogy lényegesen rosszabbul”.

A legnagyobb szélhámos

A magyar nyelvben azt az embert, aki másokat tudatosan megtéveszt annak érdekében, hogy előnyhöz jusson, úgy hívják, szélhámos – mondta Gyurcsány Ferenc, majd úgy fogalmazott: “Magyarország legnagyobb szélhámosát Orbán Viktornak hívják”.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP megfelelően kezelte el a Simon ügyet, közölte: “lényegében minden, ami egy párt kezében van, azt Mesterházy Attila megtette, keményen határozottan egyértelműen”. Azzal kapcsolatosan, hogy miként vélekedik a Simon ügyről, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: csúnya ügy.

“Csak azt tudom mondani, hogy akinek nem elég a politikusi fizetése és nyúlkál a közösbe, az ne menjen politikusnak. De ez legalább annyira igaz Orbán Viktorra, akit úgy látom, nem akar a jobboldal lebuktatni, hanem vigyáz rá, mint amennyire igaz Simon Gáborra” – mondta a DK elnöke.

Óvatosan ígérne

Gyurcsány Ferenc arra a felvetésre, hogy mit értett az alatt a korábbi kijelentése alatt, hogy ha a baloldal megnyeri a választásokat, akkor  megszorításokra lesz szükség, azt mondta: “sajnos, ez a kormány nem tud költségvetést csinálni”.
2011 óta nem volt egyetlen egy költségvetés sem, amely ne megszorítással fejezte volna be a pályafutását – jegyezte meg a volt miniszterelnök, aki úgy vélekedett: “minden politikust figyelmeztetni kell, hogy óvatosan ígérgessen, mert nem lesz tele a költségvetés lehetőségekkel”.

Gyurcsány Ferenc független elemzőkre hivatkozva azt mondta: még normál, tehát 297 forintos árfolyam mellett is nagyjából 150-200 millió forintos kiigazításra lesz szükség, de ilyen árfolyam mellett, ami most van, ez sokkal inkább 250 milliárd forint lesz. Egy nagyon szigorú költségvetést fog örökül hagyni ez a kormány – tette hozzá a DK elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik