Belföld

Csókkal zárult a parlamenti botrány

Közel egy órán át légvédelmi sziréna hangja szólt az Országgyűlésben, az ülést felfüggesztették. Paksról szavazott a Ház.

Két LMP-s, Szél Bernadett és Ertsey Katalin egy-egy vijjogó kéziszirénát a magasba emelve közel egy órán át blokkolta az Országgyűlés munkáját. Míg Szél a patkóban működtette a berendezés, Ertsey a karzatról tette ugyanezt.

További két párttársuk, Schiffer András és Lengyel Szilvia transzparenseket emelve fel tiltakoztak a paksi atomerőmű orosz bővítése ellen.

A hangos szirénázást egy fideszes próbálta megakadályozni, azzal, hogy egy pohár vizet öntött Szél Bernadett szirénájába, ám az akció sikertelennek bizonyult. (Szél a padlóra öntötte a vizet.)

Az elnöklő Jakab István felszólította Schiffer Andrást, hogy “gondoskodjon a rendzavarás beszüntetéséről”, majd felkérte a teremszolgálat munkatársait, hogy szüntessék meg “a súlyos rendzavarást”.

Van másik

A fideszes Vitányi István, Szél Bernadett padtársa közben papírgalacsint dobált az egyik megafonba, vélhetően így próbálva elhallgattatni azt. Szél Bernadett megafonja egyszer lemerült, de elővett helyette egy másikat.

Miután az ellenzéki képviselőcsoport tiltakozó akciója folytatódott, az LMP-s Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Lengyel Szilviát és Ertsey Katalint az ülésnap hátralévő részéről Jakab István kezdeményezésére az Országgyűlés kizárta. Az alelnök összehívta a házbizottság rendkívüli ülését, és félórás szünetet rendelt el.

A szirénázás közel egy óra múlva maradt abba, mikor is két teremszolga egy kézcsók kíséretében elkérte a szirénákat Ertsey Katalinéktól.

Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksoltak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, a független Ángyán József, Endrésik Zsolt és Szili Katalin, valamint a jobbikosok közül egyedüliként Gaudi-Nagy Tamás. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban.

Komoly büntetésre számíthatnak

A kiszabható legnagyobb büntetésre, azaz a képviselői díj egyharmadának elvonására tesz javaslatot az Országgyűlés elnöke az LMP-s képviselők esetében – ezt maga Kövér László közölte. Megjegyezte, Schiffer András szerint puszta figyelemfelhívás történt, amit “vitat” a házelnök. Tudatában voltak a jogi konzekvenciáknak – mondta ennek kapcsán Schiffer András.

A név szerinti szavazáson számos képviselő nem, vagy csak késve jelent meg. Nincs az ülésteremben többek között Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és a minap botrányba keveredett szocialista Simon Gábor. Bár az ülés első szakaszában jelen volt a hétfőn szintén kínos helyzetbe került Józsa István, de a szavazáson már üres volt a széke. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár pedig azt követően lépett a patkóba, hogy szavaznia kellett volna.

Megszavazták

A szavazáson jóváhagyták a bővítésről szóló megállapodást. Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksoltak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, a független Ángyán József, Endrésik Zsolt és Szili Katalin, valamint a jobbikosok közül egyedüliként Gaudi-Nagy Tamás. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban.

„Van egy verseny a hülyeségben a parlamenten belül”

Kövér László kifakadt az ATV riporterének: a mai akció kapcsán leidiótázta az LMP-seket. Szerinte az egész csak arról szól, hogy így hívják fel m magukra a figyelmet az Országgyűlésben nem elég nagy súllyal rendelkező pártok. Értekezésébe a Való Világot is belevette a házelnök, és azt is elárulta, hogy Schiffer Andrástól azért többet várt volna.

Olvasói sztorik