Belföld

Orbánt győzködik a birodalmi sasról

A miniszterelnök környezete és a tágabb jobboldal is erős nyomást gyakorol Orbán Viktorra, hogy mondjon le a Szabadság térre tervezett '44-es emlékműről, amelynek sorsa a következő másfél napban dőlhet el – írja a Népszava. Ha végül meggyőzik Orbán Viktort, akkor a szoborterv törlését jelentheti be Lázár János csütörtökön a zsidó kerekasztal ülésén.

A Népszava több, egymástól független forrása azt állítja: noha az emlékmű kérdésében is a végső döntés jogát magának fenntartó Orbán Viktor eddig körömszakadtáig ragaszkodott a botrányt okozó ötlet megvalósításához, már közvetlen környezetében is egyre többen vannak, akik lebeszélnék erről.

Politikailag kockázatos terület

Köztük vannak, akik számára alapvetően is “vállalhatatlan” egy ilyen, a történészek egy része szerint történelemhamisító szobor, amely azt üzeni, hogy a megszállással kényszerpályára került az ország, és ami utána történt, arról mind a nácik tehetnek.

Vannak továbbá olyan ellenzői is a tervnek, akiket az ellenzéki pártok tiltakozása, a sorozatos tüntetések, az aggályait kifejező német és izraeli nagykövetség és a kormányról elítélően cikkező külföldi sajtó “össztüze” győzött meg arról: visszakozni kell, különben a negatív következmények tematizálhatják a kampányidőszakot, és befolyásolhatják a Fidesz választási eredményét.

Bojkott fenyegeti Orbánt

Egyelőre az emlékmű ellenzői nem győzték meg Orbánt. Csütörtökre azonban Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár összehívta a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését “a zsidó közösségeket foglalkoztató kérdések megvitatására”.

A Népszava úgy tudja, eredetileg ezen a zsidó szervezetek lecsendesítése, ellenállásuk felszámolása lehetett a kormány célja. A Mazsihisz ugyanis – más, Szakály Sándor Veritas-igazgató “idegenrendészeti” kijelentése és a Sorosok Házával összefüggő aggályai mellett – az emlékmű miatt kilátásba helyezte a holokauszt emlékév programjainak bojkottját. A bojkott pedig nemzetközi szinten is érzékelhető presztízsveszteség lenne a kormánynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik