Belföld

Nem vizsgálják a magyar neonáci párt programját

Indul a 2014-es magyarországi választásokon a Jobbikból kinőtt neonáci párt, a Magyar Hajnal Mozgalom – írtuk meg korábban. Bár a pártnak még nincsen kész programja, néhány kiindulási pontjuk már van.

A Mozgalom célja – vette észre a 444.hu – az elcsatolt magyart területekért küzdeni, ellenállni a bevándorlásnak: „ellenségei vagyunk nem csak a cigánybűnözésnek, de a hasonló hatású afrikai és muszlim bevándorlásnak is” – olvasható a honlapon, és természetesen a cionizmussal is felveszik a harcot, „ellenségei vagyunk a gyarmatosító cionizmusnak. Magyarország a magyaroké, Európa az európaiaké!”.

A pártokat bíróságon kell bejegyezni, ám a Fővárosi Törvényszék azt nem ellenőrzi, hogy milyen programmal kívánnak politizálni.„ A párt bejegyzésekor a bíróság nem ellenőrzi a párt programját, mert azt jogszabály nem írja elő. Ennek folytán a program alapján a bejegyzés nem tagadható meg” – írta a Fővárosi Törvényszék a 444.hu-nak. A Magyar Hajnal Mozgalom bejegyzésbe vétele együtt jár azzal, hogy a politikai mozgalom 597 millió forintot kaphat kampányolásra és jelöltjeik után még 100 millió forint jár nekik.

A pártban egyébként három szélsőjobbos szerveződés tömörül. A Magyar Hajnal Mozgalom, aminek vezetője az egykori Jobbikos Kisgergely András, aki azért hagyta ott Vona Gáborékat, mert túl puhánynak találta őket. Kisgergely mellett képviselteti magát a Magyar Főnix Mozgalom is, melynek feje Bíbor József volt Jobbik-alelnök és a Nemzeti Forradalmi Párt, Szabó Tamás vezetésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik